IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kamena fasada za kraj

20.05.2015. | N. R. | Dnevnik

Poslednja faza obnove Beogradske kapije je u toku, a trenutno se radi restauracija kamene fasade, čišćenje naslaga, popunjavanje fuga, izrada plombi i ugradnja delova od kamena koji nedostaju.

Iako je, po prvobitnom planu, rekonstrukcija Beogradske kapije trebalo da bude završena krajem 2013. godine, obnova tog najprepoznatljivijeg simbola Petrovaradinske tvrđave biće završena u junu ove. Završetak radova je, kako iz preduzeća „Poslovni prostor“ kažu, odlagan zbog dinamike obezbeđivanja novca.

Restauracija kamene fasade, na kojoj se trenutno radi, dugo traje jer boja plombi i mase kojom se popunjavaju fuge mora biti usklađena s različitim nijansama kamenih blokova. Izvođač radova je „Ornament investinženjering” d.o.o. iz Beograda.

Obnova Beogradske kapije počela je u drugoj polovini 2013. godine, a obuhvata restauraciju i konzervaciju fasade i unitrašnjeg prostora, izradu hidroizolacije i gornje zone iznad objekta, kao i rekonstrukciju kolovoza.

Vrednost investicije je 35 miliona dinara, od čega je banka „Intesa“ dala deset miliona, Grad Novi Sad izdvojio je 7,5 koliko i AP Vojvodina, a Republika Srbija deset miliona dinara.

Protokol o saradnji na programu obnove Beogradske kapije Petrovaradinske tvrđave, koja je bila jedan od pobedničkih istorijskih lokaliteta u neprofitnom projektu banke Inteza „Mesto koje volim”, potpisan je krajem 2012. godine. Potpisali su ga predstavnici Grada Novog Sada, Ministarstva za kulturu i informisanje, „Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine“ i banke „Intesa“.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;