Kamena fasada za kraj

20.05.2015. | N. R. | Dnevnik

Poslednja faza obnove Beogradske kapije je u toku, a trenutno se radi restauracija kamene fasade, čišćenje naslaga, popunjavanje fuga, izrada plombi i ugradnja delova od kamena koji nedostaju.

Iako je, po prvobitnom planu, rekonstrukcija Beogradske kapije trebalo da bude završena krajem 2013. godine, obnova tog najprepoznatljivijeg simbola Petrovaradinske tvrđave biće završena u junu ove. Završetak radova je, kako iz preduzeća „Poslovni prostor“ kažu, odlagan zbog dinamike obezbeđivanja novca.

Restauracija kamene fasade, na kojoj se trenutno radi, dugo traje jer boja plombi i mase kojom se popunjavaju fuge mora biti usklađena s različitim nijansama kamenih blokova. Izvođač radova je „Ornament investinženjering” d.o.o. iz Beograda.

Obnova Beogradske kapije počela je u drugoj polovini 2013. godine, a obuhvata restauraciju i konzervaciju fasade i unitrašnjeg prostora, izradu hidroizolacije i gornje zone iznad objekta, kao i rekonstrukciju kolovoza.

Vrednost investicije je 35 miliona dinara, od čega je banka „Intesa“ dala deset miliona, Grad Novi Sad izdvojio je 7,5 koliko i AP Vojvodina, a Republika Srbija deset miliona dinara.

Protokol o saradnji na programu obnove Beogradske kapije Petrovaradinske tvrđave, koja je bila jedan od pobedničkih istorijskih lokaliteta u neprofitnom projektu banke Inteza „Mesto koje volim”, potpisan je krajem 2012. godine. Potpisali su ga predstavnici Grada Novog Sada, Ministarstva za kulturu i informisanje, „Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine“ i banke „Intesa“.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...