INFONET-468X60-BANNER

Budva: Bageri zaobišli tender

16.03.2015. | S. Gregović | Novosti

Lepo vreme bez padavina i tlo koje je konačno mirno, omogućili su intezivne radove na raščišćavanju ostataka magistralnog puta između sela Markovići, Stanišići i Lapčići, koji je krajem prošle nedelje kliznuo iz svog ležišta. I ostao u procepima i kraterima, i na njemu je od tada zaustavljen saobraćaj na relaciji Budva-Cetinje, po svoj prilici na duži rok.

Radiće se brzo, ali i – kvalitetno. To je poruka iz resornog ministarstva, ali i sa terena. Prema zaključcima crnogorske vlade u sanaciji ove važne saobraćajnice, radiće se po pojednostavljenoj proceduri. Bez komplikovanih tendera koji obično traju dugo i koče radove. Upravi za javne nabavke upućen je poziv da se učesnici u sanaciji odaberu bez javnog nadmetanja u pregovaračkom postupku. On će imati četiri dela: za projektovanje, reviziju, izvođenje radova i nadzor.

A na terenu će to izgledati ovako: radovi na sanaciji će se izvoditi uporedo sa projektovanjem, tako što će biti obezbeđena tesna svakodnevna veza između struke i građevinara, da se ne bi pogrešilo.

Posao, koji će biti pojednostavljen izbegavanjem tendera je složen i trajaće zasigurno duže. Da li će biti završen do početka letnje turističke sezone, niko ne želi da nagađa.

Za sada je teren očišćen od voda koje su šikljale iz utrobe zemlje, što je velikim delom i zaustavilo dalje pomeranje tla, probijena je pešačka staza kojom prolaze meštani sela s jedne i druge strane presečenog puta, a uskoro kreću i oni složeniji poslovi na sanaciji nekoliko stotina metara puta koji je „nestao“. U međuvremenu se razmatra mogućnost sanacije starog austrougarskog puta koji od Budve vodi prema selima na najvišim kotama iznad Budve.

Koliko će koštati sanacija saobraćajnice iznad Budve, koja predstavlja najveću drumsku havariju u Crnoj Gori od aprila 1979. kada je razorni zemljotres menjao geografiju na jugu Crne Gore, nije poznato. U budžetu Crne Gore za ovu godinu planirano je 300.000 evra za rešavanje hitnih slučajeva. No, to će svakako biti malo za složene i skupe radove koji predstoje, na ovom delu puta Budva-Cetinje-Podgorica.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;