Novi Sad: Završeni radovi na rekonstrukciji postrojenja „Sever"

12.02.2015. | Radio 021

Radovi na rekonstrukciji i proširenju Toplane „Sever“ su završeni, a radovi na istočnom postrojenju počinju polovinom aprila, navode iz „Toplane“. Radovi na rekonstrukciji i proširenju Toplane „Sever“ sprovođeni su u okviru programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza IV“, koji se finansira iz kredita „Nemačke razvojne banke“ (KfW), a na osnovu trilateralnog ugovora između Republike Srbije, Grada Novog Sada i Novosadske toplane.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U okviru prvog projekta, izgrađen je građevinski objekat kotlarnice i kotao od 58MW na prirodni gas. Vrednost investicije je iznosila 1.850.000 evra, a izvođač radova je bio konzorcijum na čelu sa preduzećem „Remming d.o.o.“, a koji su činile i firme „Mikro Kontrol d.o.o.“ i „Best izgradnja d.o.o.“.

U 2015. godini biće započeta još jedna investicija – rekonstrukcija 37 godina starog cirkulacionog postrojenja na Toplani „Istok“. Staro postrojenje biće zamenjeno novim energetski efikasnim postrojenjem, a u okviru tih radova biće rekonstruisano i diktir postrojenje, sistem za hemijsku pripremu vode, sistem za održavanje pritiska, trafo-stanice elektroenergetskih instalacija, sistem za nadzor i upravljanje i komandna sala. Vrednost radova je 2.238.000 evra.

Radove će izvoditi konzorcijum na čelu sa preduzećem „Energotehnika Južna Bačka“. Početak radova je planiran odmah po završetku ove grejne sezone, u drugoj polovini aprila, a završetak u drugoj polovini septembra 2015. godine.

Stare cevi zamenjene novim

Kako saopštavaju iz „Toplane“, tokom 2014. godine, rekonstruisano je 5.700 metara dotrajalog vrelovoda i vrelovodnih priključaka na deonicama koje su bile najpodložnije havarijama usled starosti vrelovodne mreže od oko 30 godina. Stare i dotrajale vrelovodne cevi zamenjene su novim predizolovanim cevima na sedam lokacija, čime će biti poboljšan kvalitet i pouzdanost isporuke toplotne energije za grejanje.

Najveća rekonstrukcija vrelovodne mreže, po obimu radova i vrednosti investicije u iznosu od 85.661.843 dinara, bila je u bloku ulica Banović Strahinje, Ive Andrića i Miloša Crnjanskog. Na ovoj lokaciji rekonstruisano je 1.790 metara trase trocevnog vrelovodnog sistema, odnosno zamenjeno je 5.370 metara starih cevi novim predizolovanim cevima.

Izvedenim rekonstrukcijama je obezbeđena stabilnost sistema, a korisnicima znatno sigurnija i kvalitetnija isporuka toplotne energije. Takođe, tokom protekle godine, izgrađeno je 20 novih priključaka i proširena vrelovodna mreža za 1.300 metara.

Ukupna vrednost radova na izgradnji novog i rekonstrukciji postojećeg vrelovoda iznosi 300 miliona dinara. U rekonstrukciji vrelovodne mreže u 2014. godini učešće sredstava iz gradskog budžeta je iznosilo 130 miliona dinara.

Završena je izgradnja poslovnog objekta od 2.150 kvadratnih metara, koji sadrži upravni deo, radionicu i magacinski prostor. Objekat je izgrađen na Mišeluku na Petrovaradinu.

Cilj izgradnje tog objekta bio je objedinjavanje službe održavanja, mašinske i elektro radionice i magacinskog prostora na jednom mestu, kao i njihovog upravnog dela da bi se olakšala međusobna komunikacija, što je u prethodnom periodu stvaralo probleme zbog fizičke odvojenosti na različitim lokacijama, navode iz ovog preduzeća.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

IKT
IKT
BEOGRAD
www.ikt.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...