Novi Sad: Završeni radovi na rekonstrukciji postrojenja „Sever"

12.02.2015. | Radio 021

Radovi na rekonstrukciji i proširenju Toplane „Sever“ su završeni, a radovi na istočnom postrojenju počinju polovinom aprila, navode iz „Toplane“. Radovi na rekonstrukciji i proširenju Toplane „Sever“ sprovođeni su u okviru programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza IV“, koji se finansira iz kredita „Nemačke razvojne banke“ (KfW), a na osnovu trilateralnog ugovora između Republike Srbije, Grada Novog Sada i Novosadske toplane.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U okviru prvog projekta, izgrađen je građevinski objekat kotlarnice i kotao od 58MW na prirodni gas. Vrednost investicije je iznosila 1.850.000 evra, a izvođač radova je bio konzorcijum na čelu sa preduzećem „Remming d.o.o.“, a koji su činile i firme „Mikro Kontrol d.o.o.“ i „Best izgradnja d.o.o.“.

U 2015. godini biće započeta još jedna investicija – rekonstrukcija 37 godina starog cirkulacionog postrojenja na Toplani „Istok“. Staro postrojenje biće zamenjeno novim energetski efikasnim postrojenjem, a u okviru tih radova biće rekonstruisano i diktir postrojenje, sistem za hemijsku pripremu vode, sistem za održavanje pritiska, trafo-stanice elektroenergetskih instalacija, sistem za nadzor i upravljanje i komandna sala. Vrednost radova je 2.238.000 evra.

Radove će izvoditi konzorcijum na čelu sa preduzećem „Energotehnika Južna Bačka“. Početak radova je planiran odmah po završetku ove grejne sezone, u drugoj polovini aprila, a završetak u drugoj polovini septembra 2015. godine.

Stare cevi zamenjene novim

Kako saopštavaju iz „Toplane“, tokom 2014. godine, rekonstruisano je 5.700 metara dotrajalog vrelovoda i vrelovodnih priključaka na deonicama koje su bile najpodložnije havarijama usled starosti vrelovodne mreže od oko 30 godina. Stare i dotrajale vrelovodne cevi zamenjene su novim predizolovanim cevima na sedam lokacija, čime će biti poboljšan kvalitet i pouzdanost isporuke toplotne energije za grejanje.

Najveća rekonstrukcija vrelovodne mreže, po obimu radova i vrednosti investicije u iznosu od 85.661.843 dinara, bila je u bloku ulica Banović Strahinje, Ive Andrića i Miloša Crnjanskog. Na ovoj lokaciji rekonstruisano je 1.790 metara trase trocevnog vrelovodnog sistema, odnosno zamenjeno je 5.370 metara starih cevi novim predizolovanim cevima.

Izvedenim rekonstrukcijama je obezbeđena stabilnost sistema, a korisnicima znatno sigurnija i kvalitetnija isporuka toplotne energije. Takođe, tokom protekle godine, izgrađeno je 20 novih priključaka i proširena vrelovodna mreža za 1.300 metara.

Ukupna vrednost radova na izgradnji novog i rekonstrukciji postojećeg vrelovoda iznosi 300 miliona dinara. U rekonstrukciji vrelovodne mreže u 2014. godini učešće sredstava iz gradskog budžeta je iznosilo 130 miliona dinara.

Završena je izgradnja poslovnog objekta od 2.150 kvadratnih metara, koji sadrži upravni deo, radionicu i magacinski prostor. Objekat je izgrađen na Mišeluku na Petrovaradinu.

Cilj izgradnje tog objekta bio je objedinjavanje službe održavanja, mašinske i elektro radionice i magacinskog prostora na jednom mestu, kao i njihovog upravnog dela da bi se olakšala međusobna komunikacija, što je u prethodnom periodu stvaralo probleme zbog fizičke odvojenosti na različitim lokacijama, navode iz ovog preduzeća.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...