Uz Ikeu i cela privredna zona?!

10.02.2015. | Novosti

Švedska kompanija „Ikea“, svoj prvi prodajni centar u Srbiji otvoriće kraj Bubanj potoka do kraja 2016. godine, nemaju dilemu u upravi opštine Voždovac. Uređenje buduće privredne zone podrazumeva pomeranje naplatne rampe južno od Vrčina, izmeštanje Zavojničke reke, rekonstrukciju petlje „Tranšped“ sa koje će moći da se pristupi novom prodajnom objektu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biće zaduženo za izmeštanje naplatne rampe kako bi se obuhvatila u potpunosti gradska teritorija – objašnjava za „Novosti“ pomoćnik predsednika opštine Voždovac Miljan Šišović. - Tako meštani prigradskih naselja neće morati svakodnevno da pristupaju gradu preko naplatnih punktova.

Na placu kraj sadašnje poslovnice za naplatu putarine nići će buduća robna kuća „Ikea“. Ta „obala“ auto-puta dobiće i paralelnu saobraćanicu od petlje „Tranšped“, koja će u prvoj fazi izgradnje voditi samo do tržnog centra.

Zadatak opštine će biti eksproprijacija parcela koje se nalaze na njenom putu, a dugoročni cilj je da se petljom kod Bubanj potoka predviđenom za obilaznicu oko Beograda, kao i produžetkom tog novog puta do motela „1.000 ruža“ omogući potpuna saobraćajna infrastruktura sa obe strane auto-puta za buduće privrednike koji se odluče da svoje delatnosti obavljaju na ovoj teritoriji.

U okviru toga biće urađena i regulacija toka Zavojničke reke, koji će biti izmešten, a uskoro se očekuje i početak eksproprijacije.

- Još čekamo zahteve za eksproprijaciju od „Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“, kada će biti i utvrđena tržišna cena kvadrata tog zemljišta – dodaje Maja Petković, rukovodilac Odeljenja za imovinsko--pravne poslove opštine Voždovac. - Niko neće biti oštećen i verujemo da će sve teći regularno i bez problema.

Grocka već sređuje papire

Dok Voždovac čeka „zeleno svetlo“ od „Direkcije“, granična opština uz Dunav, Grocka, uveliko radi na regulisanju pravno-imovinskih odnosa na svojoj teritoriji, koji se tiču izrade nove infrastrukture oko auto-puta.

- Urađeno je 40 odsto od dostavljenih rešenja iz „Direkcije“ – kaže za „Novosti“ Stefan Dilberović, predsednik opštine Grocka. - Još se ne zna visina naknade dok rešenja ne postanu pravosnažna.

Bežanijska kosa

Opštine Voždovac i Grocka obavezale su se na pružanje logističke podrške za realizaciju projekta robne kuće u Bubanj potoku. Predviđena je izgradnja 35.000 kvadrata prodajnog prostora vrednosti 65 miliona evra.

„Ikea“, inače, razmatra i lokaciju na Bežanijskoj kosi, u blizini groblja, na nekadašnjem placu RK „Beograd“. Prema dosadašnjem poslovanju, Šveđani su svoje centre završavali za godinu dana od početka radova.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...