Niče neki novi "Prokop"

26.01.2015. | Novosti

Radovi na železničkoj stanici „Prokop“, ako je verovati nadležnima, biće završeni u predviđenom roku – do 26. januara 2016. godine. Oko 90 radnika svakodnevno je angažovano na gradilištu, a radi se na nekoliko perona i koloseka istovremeno.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Do potpune funkcionalnosti i završetka nove železničke stanice „Beograd centar“ ostalo je još mnogo posla, čija je vrednost, kako se procenjuje, veća od 100 miliona evra. To je i jedan od razloga što su radovi podeljeni u dve faze.

Prva obuhvata izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih koloseka, završne i zanatske radove na pothodnicima i peronima, izradu i montažu informativnog sistema, sanaciju hidroizolacije, kontaktnu mrežu, četiri trafostanice, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije, dispečerske uređaje...

- Trenutno se radi na izgradnji armiranobetonske instalacione galerije u prvom peronu, konstrukcije drugog perona koja podrazumeva peronske zidove, instalaciji kišne kanalizacije, kao i rekonstrukciji sedmog i osmog koloseka – kaže za „Novosti“ Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra „Železnica Srbije“. - Takođe, u toku su i pripremni radovi za postavljanje hidroizolacije na koti 105, kao i nabavka šina i kablova za signalno-sigurnosne uređaje.

Iako će koloseci i peroni biti završeni u ovoj fazi, stanica će imati samo najosnovnije funkcije. Tek druga etapa uključuje izgradnju stanične zgrade, saobraćajnog i putničkog prilaza sa auto-puta E75 i prateće infrastrukture.

Vrednost ove faze radova na stanici „Prokop“ je 25,8 miliona evra, a finansiraju se kreditom „Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj“. Radove izvodi konzorcijum firmi „Energoprojekt-Opreme“, u kojem su i „Energoprojekt-Niskogradnja“, „Energoprojekt-Visokogradnja“, ZGOP i AŽD.

Izgradnja stanice „Prokop“ počela je 1977. godine. Do devedesetih, kada su izvođeni poslednji betonski radovi na ovom kapitalnom projektu, obavljen je najveći deo posla u građevinskom i u finansijskom pogledu. Vrednost do sada realizovanih radova prelazi milijardu evra.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...