INFONET-468X60-BANNER

Goran Vesić se sastao sa francuskim kompanijama zainteresovanim za deponiju u Vinči i „Makiš 1”

30.10.2014. | Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić održao je sastanak sa predstavnicima francuske kompanije „Suez Environnement” i njene filijale „Degrémont”, koji borave u dvodnevnoj poseti Beogradu i koji su zaiteresovani za učestvovanje na tenderu za javno-privatno partnerstvo za deponiju u Vinči i rekonstrukciju fabrike „Makiš 1”.

Otpad-ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Sastanku su prisustvovali direktori „Beogradskog vodovoda i kanalizacije” Svetozar Veselinović i „Gradske čistoće” Miroslav Bogdanović, gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i direktor „Direkcije za upravljanje otpadom“ Filip Abramović.

Prema rečima Gorana Vesića, poseta delegacije dve velike francuske kompanije, koje imaju dugu tradiciju u poslovima tretmana i prerade vode za piće i otpadnih voda, kao i u tretmanu otpada, rezultat je nedavne posete premijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića Parizu, kada se sastao sa najvećim francuskim privrednicima i pozvao ih da ulažu u Srbiju.

- Do sada je više od trideset kompanija izrazilo želju da razgovaraju u vezi sa deponijom u Vinči, što nas uverava da će se to javno-privatno partnerstvo uspešno realizovati. Goste smo upoznali sa svim detaljima budućeg tendera, kao i sa tim da je potpisan ugovor sa Međunarodnom finansijskom korporacijom IFC koji će se sutra naći pred odbornicima Skupštine grada, zatim šta smo sve uradili po pitanju imovinsko-pravnih odnosa vezanih za ovaj projekat, te da nas nakon svega očekuje izbor saradnika i priprema dokumentacije. Naša očekivanja su da će tender biti raspisan sredinom sledeće godine, kako bi mogla da počne realizacija jednog od najvećih projekata u Beogradu, čija je vrednost između 250 i 300 miliona evra. Projekat će omogućiti da se reši ne samo gorući ekološki problem deponije već i da se otvori nekoliko stotina novih radnih mesta – rekao je za „Beoinfo“ gradski menadžer.

Kada je reč o drugom projektu za koji su Francuzi zainteresovani, valja napomenuti da je kompanija „Degrémont” od 1985. do 1987. godine bila nosilac tehnologije za vreme izgradnje fabrike „Makiš 1”.

- Završetkom fabrike vode „Makiš 2”, koja je trenutno u probnom radu, stvorili smo sve uslove da tokom sledeće godine počne rekonstrukcija fabrike „Makiš 1”. Upravo to je predmet njihovog interesovanja, što pokazuje da kompanije koje su nekada radile s Beogradom sada ponovo dolaze ovde i žele da sarađuju sa nama. Poseta predstavnika ove dve velike kompanije za nas je čast i mi smo ih ohrabrili da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje grad, nadajući se da će zajedno sa drugim kompanijama doneti svež kapital u Beograd i pomoći nam da važne projekte realizujemo – naglasio je Vesić.

Ova poseta je i rezultat kontakata koje je delegacija Beograda ostvarila tokom nedavne posete Beču i učešća na prvoj Regionalnoj konferenciji gradova Jugoistočne Evrope.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;