IZOLACIJA-468X60-BANNER

Goran Vesić se sastao sa francuskim kompanijama zainteresovanim za deponiju u Vinči i „Makiš 1”

30.10.2014. | Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić održao je sastanak sa predstavnicima francuske kompanije „Suez Environnement” i njene filijale „Degrémont”, koji borave u dvodnevnoj poseti Beogradu i koji su zaiteresovani za učestvovanje na tenderu za javno-privatno partnerstvo za deponiju u Vinči i rekonstrukciju fabrike „Makiš 1”.

Otpad-ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Sastanku su prisustvovali direktori „Beogradskog vodovoda i kanalizacije” Svetozar Veselinović i „Gradske čistoće” Miroslav Bogdanović, gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i direktor „Direkcije za upravljanje otpadom“ Filip Abramović.

Prema rečima Gorana Vesića, poseta delegacije dve velike francuske kompanije, koje imaju dugu tradiciju u poslovima tretmana i prerade vode za piće i otpadnih voda, kao i u tretmanu otpada, rezultat je nedavne posete premijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića Parizu, kada se sastao sa najvećim francuskim privrednicima i pozvao ih da ulažu u Srbiju.

- Do sada je više od trideset kompanija izrazilo želju da razgovaraju u vezi sa deponijom u Vinči, što nas uverava da će se to javno-privatno partnerstvo uspešno realizovati. Goste smo upoznali sa svim detaljima budućeg tendera, kao i sa tim da je potpisan ugovor sa Međunarodnom finansijskom korporacijom IFC koji će se sutra naći pred odbornicima Skupštine grada, zatim šta smo sve uradili po pitanju imovinsko-pravnih odnosa vezanih za ovaj projekat, te da nas nakon svega očekuje izbor saradnika i priprema dokumentacije. Naša očekivanja su da će tender biti raspisan sredinom sledeće godine, kako bi mogla da počne realizacija jednog od najvećih projekata u Beogradu, čija je vrednost između 250 i 300 miliona evra. Projekat će omogućiti da se reši ne samo gorući ekološki problem deponije već i da se otvori nekoliko stotina novih radnih mesta – rekao je za „Beoinfo“ gradski menadžer.

Kada je reč o drugom projektu za koji su Francuzi zainteresovani, valja napomenuti da je kompanija „Degrémont” od 1985. do 1987. godine bila nosilac tehnologije za vreme izgradnje fabrike „Makiš 1”.

- Završetkom fabrike vode „Makiš 2”, koja je trenutno u probnom radu, stvorili smo sve uslove da tokom sledeće godine počne rekonstrukcija fabrike „Makiš 1”. Upravo to je predmet njihovog interesovanja, što pokazuje da kompanije koje su nekada radile s Beogradom sada ponovo dolaze ovde i žele da sarađuju sa nama. Poseta predstavnika ove dve velike kompanije za nas je čast i mi smo ih ohrabrili da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje grad, nadajući se da će zajedno sa drugim kompanijama doneti svež kapital u Beograd i pomoći nam da važne projekte realizujemo – naglasio je Vesić.

Ova poseta je i rezultat kontakata koje je delegacija Beograda ostvarila tokom nedavne posete Beču i učešća na prvoj Regionalnoj konferenciji gradova Jugoistočne Evrope.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;