INFONET-468X60-BANNER

Kinezi bi da grade auto-put Banjaluka-Split

30.10.2014. | Novosti

U „Auto-putevima Republike Srpske“ predstavljen je projekat izgradnje auto-puta Banjaluka-Split, koji bi bio dugačak 186 kilometara, a do morske obale bi se tako iz Banjaluke stizalo za samo sat i po!

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Projekat je još u fazi razmatranja, a kako je istakao ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović, za zatvaranje finansijske konstrukcije i izradu neophodne dokumentacije neophodno je 10 do 12 godina. Tek potom bi mogla da usledi izgradnja ovog auto-puta, a procenjujemo da bi za njegov završetak bilo potrebno pet do sedam godina.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku izgradnja ovog auto-puta izuzetno važna i izrazio nadu da će se u dogledno vreme i započeti sa realizacijom ovog projekta. Direktor „Auto-puteva RS“ Dušan Topić naglasio je da bi izgradnja trase auto-puta Banjaluka-Split kroz Republiku Srpsku, u dužini od 99,2 kilometara, koštala oko 1,5 milijardi evra.

- Interes za realizaciju ovog projekta, koji bi ustvari bio nastavak auto-puta Gradiška-Banjaluka prema jugu zemlje, do mora, pokazalo je nekoliko regionalnih i evropskih kompanija, ali do sada su najodlučniji bili predstavnici kineske kompanije „Sinohidro“ –rekao je Topić.

Trasa

Prema planovima, trasa deonice budućeg auto-puta trebalo bi da ide od auto-puta Gradiška-Banjaluka, od mesta Glamočani kod Banjaluke, preko Kola i platoa Manjače, pa dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mesta Baraći i prema granici sa Federacijom BiH. Ta deonica bi bila duga 99,2 kilometra, a dalje bi se kroz Federaciju nastavljala preko Glamoča i Livna u dužini od 65 kilometara. Poslednja denica auto-puta bila bi kroz Hrvatsku, do Splita, i bila bi duga 21,9 kilometara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;