IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinezi bi da grade auto-put Banjaluka-Split

30.10.2014. | Novosti

U „Auto-putevima Republike Srpske“ predstavljen je projekat izgradnje auto-puta Banjaluka-Split, koji bi bio dugačak 186 kilometara, a do morske obale bi se tako iz Banjaluke stizalo za samo sat i po!

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Projekat je još u fazi razmatranja, a kako je istakao ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović, za zatvaranje finansijske konstrukcije i izradu neophodne dokumentacije neophodno je 10 do 12 godina. Tek potom bi mogla da usledi izgradnja ovog auto-puta, a procenjujemo da bi za njegov završetak bilo potrebno pet do sedam godina.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku izgradnja ovog auto-puta izuzetno važna i izrazio nadu da će se u dogledno vreme i započeti sa realizacijom ovog projekta. Direktor „Auto-puteva RS“ Dušan Topić naglasio je da bi izgradnja trase auto-puta Banjaluka-Split kroz Republiku Srpsku, u dužini od 99,2 kilometara, koštala oko 1,5 milijardi evra.

- Interes za realizaciju ovog projekta, koji bi ustvari bio nastavak auto-puta Gradiška-Banjaluka prema jugu zemlje, do mora, pokazalo je nekoliko regionalnih i evropskih kompanija, ali do sada su najodlučniji bili predstavnici kineske kompanije „Sinohidro“ –rekao je Topić.

Trasa

Prema planovima, trasa deonice budućeg auto-puta trebalo bi da ide od auto-puta Gradiška-Banjaluka, od mesta Glamočani kod Banjaluke, preko Kola i platoa Manjače, pa dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mesta Baraći i prema granici sa Federacijom BiH. Ta deonica bi bila duga 99,2 kilometra, a dalje bi se kroz Federaciju nastavljala preko Glamoča i Livna u dužini od 65 kilometara. Poslednja denica auto-puta bila bi kroz Hrvatsku, do Splita, i bila bi duga 21,9 kilometara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;