PRIJAVA-468X60-BANNER

Nova sporenja u Valjevu zbog brane i akumulacije „Rovni“

07.10.2014. | Blic

Valjevo je ponovo „razapeto“ zbog brane i akumulacije „Rovni“. Vlasti hitno traže šest miliona evra da se brana završi i tako spreči ponavljanje katastrofalnih majskih poplava, dok hidrogeolozi i SPC smatraju da završetkom brane valjevski kraj očekuje zagađenje pitke vode, poput onog u Užicu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com) 

- Brana je prva linija odbrane od katastrofalnih poplava ne samo za Valjevo, nego za celu zapadnu Srbiju. Konkurišemo za sredstva EU i u budžetu Srbije, konkurišu i „Srbijavode“, jer su „Rovni“ najvažniji element sprečavanja onoga što nam se dogodilo u maju. Za sam završetak brane potrebno je još oko tri miliona evra, a ostatak je potreban za sređivanje akumulacije na Jablanici i izgradnju nove akumulacije na reci Obnici – kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Valjevske vlasti podsećaju da je brana, iako bez zatvarača koji regulišu protok vode, samo prirodnim taloženjem svega što je reka nosila na vrhu poplavnog talasa, uspela da spreči da pet miliona kubika vode stigne u Valjevo. Da je bilo od države 200 miliona dinara traženih za završetak tog dela posla i spuštanje zatvarača, daleko bi manje posledice bile poplave od Valjeva do Obrenovca.

S druge strane, hidrogeolozi nastavljaju da upozoravaju da užički scenario zagađenja vode preti Valjevu i celom Kolubarskom okrugu, ako jezero bude napunjeno.

Diplomirani inženjer geologije Dragan Petrović, autor knjige „Brana Rovni, potreba ili promašaj“, smatra da branu, koja se gradi već četvrt veka, sada treba konzervirati.

- Njen projektovani vek je samo 35 godina, ali će i nakon toga, zbog taloženja mulja, lišća i granja, ostati večna ekološka pretnja valjevskom kraju. Nisu sprovedene sve mere ekološke i sanitarne zaštite, izvorišta vode u valjevskom kraju već daju više nego potrebnih 860 litara u sekundi, a upotreba stajaće vode, poput one sa akumulacije Vrutci kod Užica, dovešće do pojave algi i povećavanja nanosa sa hemijskim supstancama i teškim metalima – tvrdi Petrović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;