PRIJAVA-468X60-BANNER

Bačka Palanka: Napuštena gradilišta

23.09.2014. | Dnevnik

Verovatno Bačka Palanka nije izuzetak kada je reč o gradilištima koja duže od pet godina nisu privedena nameni, ali u ovoj varoši ima nekoliko kapitalnih objekata, finansiranih budžetskim novcem, a deceniju, pa čak i dve stoje napušteni.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zgrada pozorišta u centru grada započeta je pre više od dve decenije, nije završena, a Opština i izvođač radova su na sudu... U priobalju Dunava državnim parama pokrenuta je gradnja prelepe zgrade koju je finasirala tadašnja Savezna uprava carina. Kasnije se postavilo pitanje vlasništva nad zemljištem, krov prokišnjava i sve propada. I u ovom slučaju posla ima sud.

Pre osam godina trebalo je da bude završena zgrada sa 37 stanova solidarnosti i to u širem centru grada. Stanovi nisu završeni, vrednost je milion evra, opštinski Fond za solidarnu stambenu izgradnju platio je polovinu, a sud sa izvođačem radova traje do danas. Oni koji su se pre osam godina trebali useliti više nisu izdržali pa su podneli krivičnu prijavu protiv nadležnih iz lokalne uprave.

Nov Zakon o planiranju i izgradnji treba da uvede više reda kada je reč po objektima koji se grade više od pet godina, odnosno koji su napušteni. Konstatovano je da je sve više napuštenih objekata, a trebalo bi da se sačini registar takvih slučajeva. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od lokalnih vlasti traži da popišu sva napuštena gradilišta i pokrenu pitanje odgovornosti projektanata, graditelja i nadležnih koji su izdali građevinske dozvole. Novi Zakon, naime predviđa da se i za ove objekte plaća gradska renta, odnosno porez na imovinu.

Ovo je u bačkopalanačkom slučaju veoma interesantno, ako se ustanovi da je opština ta koja je vlasnik zgrade pozorišta, vile na obali zalivnog jezera „Tikvara“ i da je investitor stanova solidarnosti. Ispašće da će lokalna samouprava morati sama sebe da kažnjava,odnosno sama sebi da plaća rentu.

Danas nadležni u lokalnoj samoupravi kažu da su svi objekti započeti davno i da su ovo nasleđeni problemi od neke davne lokalne vlasti. Međutim, izgleda da je došlo vreme da se rešava ono što je neko od prethodnika traljavo počeo i nije završio, a reč je o milionima evra koji stoje zamrznuti, dok objekti propadaju.

Napušteno je i gradilište novog, olimpijskog bazena u gradskom priobalju Dunava. Umesto pre tri godine, bazen još nije završen. Nadležni su rekli da ove godine za ovu investiciju nema para, jer se lokalna vlast okrenula privredi. Ipak, moralo bi se voditi računa jer bazen može da ostane gradilište još samo dve godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;