Inspekcija rada na gradilištima

11.09.2014. | RTS

Rad na crno, radnici bez zaštitne opreme, nebezbedna gradilišta najčešće su nepravilnosti koje su inspektori rada beležili širom Srbije protekla dva meseca. U Ministarstvu za rad ističu da su, zbog čestih kontrola poslodavci postali oprezniji, a novina je i da inspektori ne obilaze teren u svom gradu. Inspektori su iz Pirota obilazili gradilišta u Nišu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Svi radnici na gradilištu preduzeća „Tončev gradnja“ u Nišu su prijavljeni, ali nijedan nije nosio zaštitni šlem, u trenutku kada su na gradilište stigli inspektori.

- Biće, pre svega, doneto rešenje o otklanjanju nepravilnosti, nakon toga podnećemo i prekršajne prijave, a što se tiče nenošenja zaštitnog šlema protiv svih radnika biće podneta prekršajna prijava. Kazne za radnika su od 10 do 20.000 dinara – kaže Aleksandar Popović, šef Inspekcije rada, Pirot.

- Naša firma je obezbedila svu neophodnu opremu, od zaštitnih odela, cipela, prsluka, šlema, normalni i zaštitnih rukavica, moram da kažem da to malo teže ide sa radnicima – kaže Milorad Milijev, šef gradilišta.

Dugogodišnji radnik na građevini Ljubiša Đorđević kaže da je nekada radio i na crno i bez zaštite. Na gradilištu preduzeća „Winners“ je sa svom propisanom opremom.

- Malo je teži šlem dok se ne navikneš, ali kad navikneš onda nosiš, mi nosimo. Pored šlema imamo zaštitni prsluk, cokule...Kada smo na visini imamo one kaiševe da se vežemo – kaže Ljubiša Đorđević, radnik.

I zaštitne ograde na objektima u izgradnji čest su propust na gradilištima.

- S obzirom na to da izvodimo radove na drugom spratu objekta gde postoji rizik od pada i povreda, uradjena je zaštitna ograda a postoje i zaštitni pojasevi kojei se koriste prilikom betoniranja na visini – kaže Ivan Milenković, šef gradilišta.

Inspektorat Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa 40 do 50 inspektora na terenu nastaviće provere širom Srbije. Inspektori iz Pirota su u Nišu, oni iz Leskovca su u Vranju, a inspektori ne znaju kuda će ići sutra. Proverama je do sada obuhvaćeno gotovo 300 poslodavaca, a prijave su, zbog različitih propusta, podnete protiv polovine.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...