IZOLACIJA-468X60-BANNER

Počelo podizanje najveće konstrukcije na Balkanu (video)

02.09.2014. | Tanjug

Na arheološkom nalazištu Medijana počelo je podizanje i montiranje zaštitne konstrukcije nad Vilom sa peristilom koja je po svom rasponu najveća na Balkanu i jedna od najvećih u svetu, rečeno je danas novinarima na tom arheološkom lokalitetu prilikom obilaska radova. 

Direktor „Zavoda za zaštitu spomenika“ u Nišu Elena Vasić Petrović rekla je da će po završetku radova uslediti finalna prezentacija arheološkog lokaliteta.

- Tada će biti otkriveni mozaici koji su konzervirani pre 80 godina i koji su bili pod peskom, a njihova poslednja zaštita rađena je 70-ih godina prošlog veka – navela je ona.

Nosilac projekta je „Zavod za zaštitu spomenika kulture“ u Nišu i radovi bi trebalo da budu završeni u novembru ove godine ukoliko bude poštovana dinamika transfera sredstva sa gradskog računa na koji je Ministarstvo kulture prenelo novac.

Projekat je započet 2012. godine, ali su prva sredstva stigla u drugoj polovini 2013. godine, a „Zavod“ je prva sredstva za radove iz grada dobio šest meseci nakon toga i preneo ih izvođaču. O zaštitnoj kontrukciji počelo se govoriti još 2007. godine, ali je Ministarstvo kulture tada stopiralo projekat i radovi su krenuli u drugom pravcu, kazala je Vasić Petrović. Projekat je ponovo pokrenut u sklopu programa obeležavanja 17 vekova MIlanskog edikta.

Odgovorni izvođač radova, Čedo Andrić, rekao je da je cela kontrukcija teška 450 tona, da raspon iznosi 72,5 metara i da će biti pokriveno više od 9.000 kvadratnih metara. Konstrukcija koja ima samo dva bočna oslonca ne remeti originalnu arhitekturu lokaliteta. Montaža se odvija tako što se pripremi set nosača i dovodi u projektni položaj, a onda se translatorno, uz pomoć specijalnih kolica, pomera na mesto gde se ugrađuje. Paralelno sa podizanjem konstrukcije, na Medijani se radi na konzervaciji i rekonzervaciji mozaika u muzejskoj zgradi.

Slikar i restaurator, savetnik u „Zavodu za zaštitu spomenika Beograd“, Nemanja Smičiklas rekao je da je prva konzervacija mozaika u muzejskoj zgradi rađena još 1936. godine kada je ta zgrada i podignuta. Cilj je da se mozaik dovede u prvobitno stanje, kazao je on i dodao da je mozaik u dosta dobrom stanju zahvaljujući činjenici da je tu podignuta muzejska zgrada. Radovi su, kako je napomenuo, počeli pre dva meseca i radiće se još mesec i po dana.

Radove na podizanju zaštitne konstrukcije izvodi konzorcijum koga predstavlja preduzeće „Piramida“ iz Sremske Mitrovice, a radove finansira Ministarstvo kulture. Ukupna vrednost radova na podizanju i montiranju zaštitne konstrukcije koja će nositi zaštitno platno iznosi 147 miliona dinara, a za finalnu prezentaciju trebaće još oko 15 miliona dinara. Ministarstvo kulture finansira i konzervaciju mozaika u muzejskoj zgradi i na još nekoliko lokaliteta na Medijani sa 3,5 miliona dinara.

Prvi koji je označio Medijanu kao „carski letnjikovac“ bio je Feliks Kanic 1864. godine, a organizovana istraživanja na Medijani počela su 1932. godine. Posleratna istraživanja organizovana su počev od 1961. godine. Pretpostavlja se da je podizanje vila na Medijani započeto u drugoj polovini trećeg, a nastavljeno većim intenzitetom u četvrtom veku.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...

;