PRIJAVA-468X60-BANNER

Skidaju krov sa zgrade „Beka“

27.08.2014. | Novosti

Dorćolci su proteklih dana konačno ugledali i radnike na dugogodišnjem gradilištu na placu bivše fabrike „Beko“. Kako se saznaje od grčkog investitora „Lamda divelopment“ u pitanju su završni pripremni radovi, dok datum početka gradnje i dalje nije poznat.

Ilustracija (Foto: PIxabay.com)

Iako su pripreme izvođene u okviru samog placa, daleko od očiju javnosti, radnici koji šetaju krovom zgrade nekadašnjeg giganta tekstilne industrije nisu mogli da promaknu prolaznicima.

- Skidanje krova je zadnja faza pripremnih radova koji se uveliko odvijaju tokom poslednjih godinu dana – objašnjavaju iz „Lambda divelopmenta“. - Bageri su odavno porušili stare magacine, ali je mehanizacija samo ostala parkirana na placu, a početak izgradnje još nije utvrđen.

Podsećamo da je u toku sudski proces između grčkog investitora i akcionara „Beka“, jer, navodno, nisu ispunjeni uslovi ugovora, koji predviđa da se ni oko jedne parcele ne vodi sudski proces. Međutim spor je postojao između Vojske Srbije i „Beka“, koji je okončan u korist tekstilnog preduzeća. Ipak, tokom dugogodišnje parnice, investitor tvrdi da nije imao slobodan pristup celokupnom placu, zbog čega zahteva odštetu. Završetak procesa očekuje se na jesen, kada će se možda videti i prvi radnički šlemovi.

Objekat deo spomenika kulture

Iako sama ne uživa prava kulturnog dobra, zgrada nekadašnje fabrike „Beko“ nalazi se u okviru spomenika kulture Beogradske tvrđave.

- U Planu detaljne regulacije bloka između ulica Dunavske, Tadeuška Košćuška i Bulevara vojvode Bojovića, postoje i uslovi čuvanja, održavanja i korišćenja kulturnih dobara koja uživaju prethodnu zaštitu. Ti uslovi važe i za zgradu „Beka“ – kažu iz „Zavoda za zaštitu kulturnih spomenika Beograda“.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;