Valjevo: Zastarela vodovodna mreža (video)

18.08.2014. | RTS

U najvećem delu Valjeva vodovodna mreža stara je više decenija. Javno-komunalno preduzeće „Vodovod“ godišnje beleži gubitak od nekoliko miliona dinara zbog oticanja vode za piće zbog dotrajalih cevovoda, a šteta je očigledna i na gradskim ulicama koje se, usled pucanja cevi, svakodnevno prekopaju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Učestala pucanja vodovodnih cevi u Valjevu dugogodišnji je komunalni problem. U servisnu službu JKP „Vodovod“ stiže i po 15 prijava dnevno. Zbog dotrajale mreže neophodno je iskopati i tek novim asfaltom presvučene gradske ulice.

U pojedinim delova Valjeva, npr. u Gracu, cevovodi su stari oko 50 godina. U osalim gradskim četvrtima mreža je izgrađena 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. U gradskom jezgru je novija, ali ni to ne znači da je pucanje cevi ređa pojava. Gubici u mreži su ogromni i biće potrebno ozbiljno investiranje u njenu rekonstrukciju.

- Postoji plan za sistematsku zamenu cevovoda koji su u najlošijem stanju u gradu. Mi smo detektovali koji su to gradski kvartovi, zone, naselja koja su sa najvećim problemima, sa najstarijom vodovodnom mrežom, oštećenom mrežom i mrežom koja je loše dimenzionisana. To je jedan deo problema. Drugi deo problema na kome se radi, bez koga je nemoguće regulisati vodovodnu mrežu, jeste izrada hidrauličkog modela kako bi se taj sistem učinio upravljivim i uvođenje daljinskog sistema nadzora i upravljanja. Onda bismo u svakom trenutku imali monitoring nad sisitemom i znali gde nam se šta dešava – kaže Đorđe Pavlović, direktor JKP „Vododvod“ Valjevo.

Do polovine sledeće godine, kad bi trebalo da počne izgradnja nove vodovodne mreže, programom nemačke KfW banke na čiji kredit valjevski „Vododvod“ računa, radiće se precizna merenja potrošnje, pritiska i gubitaka vode za piće, a beleži se godišnje u milionskim svotama.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...