Odbijeni prigovori za izgradnju „Prokopa“, uskoro radovi

25.07.2014. | Tanjug

„Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki“ odbila je prigovore podnete za javne nabavke radova na rekonstrukciji železničke stanice „Beograd centar“ u „Prokopu“, saopštile su „Železnice Srbije“ i najavile skoro potpisivanje ugovora sa domaćim konzorcijumom i početak radova. „Železnice Srbije“ dobile su dva rešenja te republičke komisije kojim se odbijaju prigovori na javnu nabavku rekonstrukcije železničkih kapaciteta u „Prokopu“.

Prigovori za nastavak izgradnje „Prokopa“, koji će se finansirati kuvajtskim kreditom od bezmalo 26 miliona evra, odbijeni su tako da „Železnice Srbije“ sada nesmetano i ubrzano mogu da nastave aktivnosti na zaključenju ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem, a zatim i na početku radova u Prokopu.

„Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki“ svojim rešenjem potvrdila je zaključak „Železnica Srbije“, kojim je odbačen zahtev za zaštitu prava podnosilaca – „Bauwesen“ iz Lazarevca, „Meta Balkan“ iz Beograda, „GIP Konstruktor“ iz Beograda i „Remont pruga“ iz Sarajeva. Ta komisija je, takođe, rešenjem odbacila i zahtev za zaštitu prava podnosioca zahteva „Toplički centar za demokratiju i ljudska prava“ iz Prokuplja.

„Železnice Srbije“ već danas su započele aktivnosti da se u najkraćem roku zaključi ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, kako bi radovi u Prokopu što pre mogli da započnu. Ugovor je već pripremljen i praktično je spreman za potpisivanje, a odmah nakon toga počelo bi i uvođenje izvođača radova u posao. „Železnice Srbije“ spremne su da u najkraćem mogućem roku uspešno završe sve pripremne aktivnosti. Taj posao na tenderu je, sa najnižom ponuđenom cenom, dobio konzorcijum firmi okupljenih oko „Energoprojekta“, koji je obuhvatio „Energoprojekt-Niskogradnju“, „Energoprojekt-Visokogradnju“, „Energoprojekt-Opremu“, „ZGOP“ i „AŽD“.

„Železnice Srbije“ dobile su prethodno i saglasnost kuvajtskog „Fonda za arapski ekonomski razvoj“ na Izveštaj tenderske komisije za završetak izgradnje buduće glavne železničke stanice „Beograd centar“ u „Prokopu“. Javnim pozivom bilo je predviđeno da je maksimalan rok za izvođenje radova na rekonstrukciji saobraćajnih kapaciteta u železničkoj stanici Beograd centar u Prokopu 420 dana.

Radovima u „Prokopu“ obuhvaćeni su kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u „Beograd centru“, odnosno kompletno sređivanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture u „Prokopu“. Prokop danas koriste samo vozovi gradske železnice „BG Voz“, a realizacija ovog posla omogućiće da kroz stanicu funkcionišu lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi, ali i da se brže i efikasnije realizuje projekat Beograd na vodi.

Ugovor o kreditu sa kuvajtskim „Fondom za arapski ekonomski razvoj“ potpisan je 10. decembra 2012. godine, a konkursna dokumentacija sa kuvajtskim partnerima usaglašena je krajem 2013. Nakon toga raspisan je i tender za izvođače radova, koji je okončan 28. februara ove godine, ali tek nakon odbijanja prigovora stekli su se uslovi za potpisivanje ugovora i skori početak radova u „Prokopu“.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...