INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad: Drastičan pad gradnje i prodaje stanova (video)

24.07.2014. | RTV

Posle drastičnog pada obima gradnje i prodaje stanova na početku svetske ekonomske krize, 2008. godine, tržište nekretnina u Novom Sadu u poslednjih šest godina miruje. Investitori su sada oprezni u gradnji, a malobrojni kupci za svoj novac traže kvalitet i čiste papire.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U novosadskoj građevinskoj firmi „Erker-inženjering“ kažu da su svojevremeno završavali jednu zgradu godišnje, koja je unapred bila rasprodata, ali da su sada usporili gradnju, kako ne bi došli u poziciju da nagomilavaju neprodate stanove.

- Generalno, Novom Sadu je potrebno stanova ali je problem što je definitivna besparica kod nas. Subvencionisani krediti su stali, a onaj ko je mogao da uzme kredit, on ga je i uzeo. Dakle, suzio se broj kupaca koji mogu da kupe stan – kaže za RTV Stevan Pejić iz „Erker-inženjeringa“.

Pozitivna stvar koja je proistekla iz smanjenja stanogradnje jeste to što sada malo više grade oni investitori koji imaju novca, a manje se gradi na veresiju. Što se tiče kupovine, kriterijum je više kvalitet stanova i uknjižba nego cena. A kada je reč o ceni, one se u proseku kreću od 1200 evra po kvadratu za garsonjeru, 1.100 za stanove srednje veličine, do 900 evra za kvadrat dupleksa i velikih stanova. Međutim, obim njihove prodaje gotovo je isti kao i na početku svetske ekonomske krize 2008. godine.

- To podrazumeva da je smanjen obim stanogradnje, za ono što se napravi duži je i teži put do kupca. Znači, težište se pomerilo sa predugovaranja i kupovine u izgradnji na gotove stanove. Većina stanova se kupuje na kredit – objašnjava Saša Kragulj iz novosadskih „Haus nekretnina“.

Postavlja se pitanje može li se stanogradnja i prodaja vratiti barem na 50% obima iz perioda pre 2008. godine. Stevan Pejić sumnja u neko poboljšanje.

- Ne vidim da će ući neki novac kod nas pa da realizacija bude brža bolja i lakša – objašnjava on.

Inače, u novoizgrađenim zgradama u Novom Sadu, trenutno je svega 5 do 10 odsto neprodatih stanova, ali je obim stanogradnje prepolovljen u odnosu na period pre svetske ekonomske krize.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;