10 arhitektonskih promašaja (osmi deo) - Millennium Bridge, Foster, Caro i Arup

05.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Tim koje je projektovao pobedničko rešenje za most Milenijum (Millennium Bridge) preko Temze uključivao je, ne samo arhitektu Norman Foster-a i skluptora Anthony Caro-a, već i jednu od najvećih građevinskih kompanija na svetu - Arup.

Konkursni zahtev je bio da most ima izuzetno nisku profilaciju što je rezultiralo nekom vrstom konstrukcije sa podužnom suspenzijom.

Ipak, samo tri dana po otvaranju, pešački most morao je biti zatvoren.

Witold Rybczynski, profesor urbanizma na univezitetu Warhton u Pensilvaniji, SAD, skreće pažnju na 10 velikih arhitektonskih promašaja, koji su odabrani po jednostavnim kriterijumima: veliki budžeti, poznata imena arhitekture, čuveni projekti, i… loša rešenja koja su zadale puno muke investitorima. Ovo je jedan od primera dok ostale možete pronaći na linku na kraju teksta.


Problem je bio u tome što su projektanti navikli da rade sa jednostavnim pokretnim opterećenjima kao što su automobili ili vozovi.

Međutim, prilikom hoda, težina čoveka se prenosi sa jedne na drugu nogu stvarajući poprečne sile, a ovaj most u jednom trenutku ima na sebi i do 2.000 ljudi.

Fleksibilni most je primao ovaj pokret, izvijao se u stranu, sile koraka zajedno sa njim, što je dovodilo do daljeg povećanja bočne amplitude.

Bilo je potrebno skoro dve godine da bi se isprojektovali i postavili amortizeri koji su rešili problem mosta kog Londonci sada nazivaju Wobbly Bridge (wobbly - klimav).

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !