INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

"Septička jama" u podrumu - iskustvo korisnika posle 6 meseci

15.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Pre više od godinu dana na našem tržištu se pojavilo veoma interesantno rešenje koje je ponudilo spas za sve vlasnike septičkih jama kao i sve one kojima usled nepostojanja kanalizacione mreže septička jama predstavlja jedino moguće rešenje.

Septičke jame - alternativa

Šematski prikaz rada Autonomne kanalizacije (Foto: Ekosistem Balkan)

O čemu se zapravo radi? Reč je o Autonomnoj kanalizaciji, postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda iz domaćinstava koje donosi veoma velike pogodnosti i dugoročnu uštedu u poređenju sa septičkim jamama.

Nedavno smo naišli na veoma interesantno iskustvo jednog korisnika ovog sistema, Gordana iz Stare Pazove, koji već 6 meseci koristi ovaj sistem koji je, što je posebno interesantno, instaliran u - podrumu porodične kuće.

Delove Gordanovog iskustva prenosimo kako bi vam približli ovo veoma interesantno rešenje koje olakšava život mnogim stanovnicima prigradskih i seoskih sredina.

Zašto je Gordan izabrao Autonomnu kanalizaciju umesto septičke jame?

"Posle 8 godina od kako sam se uselio sa porodicom u kuću pojavio mi se veliki problem. Septička jama mi se prelila i stvorila veliku neprijatnost i meni i mojim komšijama. Neprijatni mirisi i izlivene fekalije su se širili na sve strane.

Posle više godina, na zidovima jame mi se od korišćenja savremene hemije za pranje stvorio nepropusni talog. Obzirom da imam veliki broj ukućana, morao sam da zovem cisternu za čišćenje sve češče i češće, a to košta veoma mnogo.

Čuo sam da postoje neke mašine koje mogu da prečiste otpadnu vodu iz domaćinstava i tako eliminišu potrebu za septičkom jamom, ali ja o tome ništa nisam znao i počeo sam da se informišem. Raspitivao sam se za nekoliko marki ovih mašina dok nisam stupio u kontakt sa firmom na sajtu kanalizacija.rs.

Posle prvog kontakta, momci iz ove firme su došli i snimili situaciju. Nisam u dvorištu imao mesta da se postavi postrojenje, a hteo sam i da izbegnem kopanje, pa mi je predloženo da aparat stavimo u podrum, bez ukopavanja. Rekli su mi da je njihov sistem jedini koji tako može da se postavi jer ima jako kućište.

Moram priznati da mi je predlog bio malo čudan, pomalo i uvrnut, ali ubedili su me i dogovor je pao.

Nas u kući je 7, imamo 2 kupatila, 2 toaleta i mašinu za pranje veša. Otpadne vode poprilično. Procenjeno je da nam odgovara sistem za 8 ljudi (nazivaju ga Astra 8)."

Kako je montirana Autonomna kanalizacija?

"Da budem iskren, u početku sam bio šokiran što će stanica biti u podrumu. Kao da mi je septička jama u podrumu. Plašio sam se od pojave neprijatnog mirisa iako imam ventilaciju u podrumu, od problema sa izlivanjem fekalija u podrum i tome slično.

Autonomna kanalizacija - alternativa septičkim jamama

Dopremanja Autonomne kanalizacije (Foto: Ekosistem Balkan)

Dva dana pre postavljanja na izabrano mesto u podrumu, momci iz firme su pripremili betonsku stopu. Pod u podrumu mi nije bio baš ravan, a za Autonomnu kanalizaciju je veoma bitno da bude na ravnom. Kažu da to ima veze sa unutrašnjim sistemom pretakanja. Mada, kako su mi pojasnili, kada se montira u ukopanu zemlju može da se podešava i niveliše i bez ravne podloge.

Postavljanje autonomne kanalizacije

Izrada stope i čeličnog kaveza (Foto: Ekosistem Balkan)

Nakon dva dana, kada se betonska stopa stvrdla, stanica je doneta, postavljena na mesto, priključena je kanalizacija iz kuće, kao i izlaz prečišćene vode. Radi osiguranja, napravljen mi je i čelični kavez za postrojenje koji treba da učvrsti sistem. I to je sve urađeno za jedan dan.

Postavljena jedinica autonomne kanalizacije

Postavljena jedinica Autonomne kanalizacije (Foto: Ekosistem Balkan)

I šta da kažem, sada prečišćenu vodu sprovodim u drenažu ali planiram da sa njom zalivam cveće i zelenilo u dvorištu, ili perem kola. Voda je skroz prečišćena, a iako nije za piće, može se koristiti kao tehnička."

Koliko je koštao Gordana ceo sistem?

"Stanicu sam rezervisao u martu 2022. Koštala me je tačno 310.635,00 dinara bez PDV-a. To je nešto jeftinije nego da se kopa i zida odgovarajuća septička jama. Svi radovi na instalaciji su me dodatno koštali 80.000,00 dinara, opet bez PDV-a. Pola od ovog novca je za betonsku stopu i metalno ojačanje. Ako neko ugrađuje uređaj u zemlju ovo neće morati da plaća."

Utisci nakon 6 meseci?

"Šta da vam kažem, nekih bitnih zamerki i nemam. Kao prvo, glavni plus je što nema neprijatnih mirisa. Drugi plus je što nema skupog pražnjenja septičke jame. Kako je napisano u uputstvu, Autonomnu kanalizaciju treba prazniti jednom u 2-3 godine. Tada treba ispumpati nataloženi mulj (to su mrtve bakterije) pomoću pumpe koja je ugrađena u uređaj. Ali to još uvek nisam radio jer imam dosta vremena do toga.

Prošlo je tek pola godine i nisam siguran šta bih od mana mogao da navedem. Do sada sve funkcioniše, nema smrada, na izlazu je čista i providna voda. Doduše, kada se nalazim pored uređaja čuje se nešto poput žuborenja ili pretakanja vode. Nekome to može da smeta, ali ovo postrojenje je inače ukopano u zemlju ili, kao kod mene, u podrumu pa se taj zvuk i ne širi dalje.

I šta još reći. Autonomna kanalizacija je kompleksna konstrukcija kod koje, kao i kod svih drugih uređaja, verovatno može nešto da zapne, da se pokvari. Ne znam. Međutim, ekipa iz firme koja mi je izvršila isporuku i instalaciju sistema deluje veoma profesionalno i odgovorno tako da imam apsolutno poverenje u njih što se tiče servisiranja i održavanja u garantnom roku ali i kasnije.

Sve u svemu, ja sam moj problem rešio."

I na kraju...

Kada smo se dodatno informisali kod dobavljača ovog sistema na sajtu kanalizacija.rs, saznali smo da je Autonomna kanalizacija sistem za prečišćavanje otpadnih voda koji može da "pokrije" mala domaćinstva od 2-3 osobe, pa sve do večih domaćinstava do 15 osoba. Naravno, sve zavisi od modela uređaja i njegovog kapaciteta.

Voda je prečišćena za 98%, potpuno je bez mirisa, providna i bezopasna za životnu sredinu.

Ovo praktično, korisno, i veoma bitno, ekološko rešenje može biti spas za mnoga domaćinstava koja imaju problem poput našeg Gordana.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;