INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Nova tehnika detekcije korozije može da predupredi curenje cevi

09.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Southwest Research Institute (SwRI) iz Teksasa kreirao je pretvarač nove generacije koji koristi tehnologiju ultrazvučnih talasa za otkrivanje anomalija u cevima, omogućavajući korisnicima da spreče curenja pre nego što počnu. Uređaj koristi tehnologiju Magnetostrictive Sensor® (MsS®) koju je razvio SwRI.

Cevovod

Cevovod (Foto: Pixabay)

Inženjer Sergey Vinogradov, koji je sa kolegama sa SwRI razvio ovu tehnologiju, kaže da je korozija cevovoda koja dovodi do curenja veoma česta i da postoji samo nekoliko metoda za otkrivanje nedostataka pre nego što dođe do curenja. Često se cev popravlja i ponovo pregleda nakon curenja, a oni su razvili tehnologiju koja može dosledno da prati stanje cevi i nadaju se da će sprečiti da uopšte dođe do curenja.

Tehnologija je poznata kao ogrlica magnetostriktivnog pretvarača (Magnetostrictive Transducer - MsT), a razvio ju je SwRI 2002 godine. Ažurirana verzija ima ravan, tanak dizajn koji omogućava da se koristi na cevima u uskim prostorima. U prilagođenim konfiguracijama, može izdržati toplotu preko 200 stepeni Celzijusa. Novi, segmentirani MsT dizajn sadrži osam senzora koji daju transduktoru mogućnost da preciznije identifikuje gde u cevi dolazi do korozije.

MsT ogrlica koristi magnetostriktivne senzore, koji generišu i primaju vođene talase koji se šire duž izdužene strukture, vođeni njenim granicama. Ova tehnika omogućava talasima da putuju na velike udaljenosti sa malim gubitkom energije. U nekim slučajevima, stotine metara se mogu pregledati sa jedne lokacije, iako bi prepreke kao što su spojnice zahtevale dodatni senzor.

Vinogradov ističe da je svaki od 8 senzora nezavisno povezan sa elektronikom, pa se mogu dobiti svi signali vođenih talasa. Algoritmi kombinuju ove informacije kako bi bolje otkrili i locirali anomaliju i aksijalno i obodno, a rast korozije se može pratiti ispitivanjem podataka stečenih vremenom.

MsS sistem može slati podatke na udaljeni terminal putem bežične ili žične veze. Dizajniran je prvenstveno za cevovode za naftu i gas, kako bi se sprečila skupa i štetna curenja pre nego što počnu. Međutim, ovom tehnologijom se ispituju i cevi koje se koriste za vodu, grejanje ili u hemijskim postrojenjima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;