INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pauk-robot kontroliše i popravlja kanalizacione cevi

15.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Japanska firma za robotiku TMSUK je usled nedostatka radnika za inspekciju kanalizacije odlučila da pojednostavi posao radnicima razvojem robotskog pauka koji vrši inspekciju kanalizacionih cevi.

Robotski pauk SPD1

Robotski pauk SPD1 (Foto: TMSUK)

Prototip hodajućeg robota sa više nogu, poznat kao SPD1, kreiran je na zahtev kompanije za održavanje puteva i kanalizacionih cevi.

U svom sadašnjem obliku uređaj je veličine 21x25x28cm, težak oko 3,5kg i dizajniran tako da prolazi kroz cevi koje su preuske da bi ih ljudi mogli istražiti. Robot se daljinski napaja i kontroliše preko kabla koji ide od njega do njegovog ljudskog operatera, a upravljač je sličan onima za video-igre.

Robot vrši inspekciju kanalizacionih cevi (Foto: TMSUK)

SPD1 ima ugrađenu kameru preko koje operater sve vidi u realnom vremenu. Kamera može biti Raspberri Pi Camera Module 2 ili XDV360 čija je prednost što umesto fizičkog pomeranja i naginjanja stvarne kamere, korisnik može samo virtuelno da pomera i naginje na sopstvenom ekranu osetljivom na dodir.

Oči robota su zapravo LED reflektori i senzori koje koristi za procenu okoline.

Dok bi se jedan SPD1 mogao koristiti isključivo za obavljanje inspekcija, TMSUK predviđa scenario u kojem bi tri robota mogla biti fizički povezana vezom, radeći kao grupa. Vodeći robot bi se kretao kroz cev, drugi bi identifikovao oblasti koje zahtevaju popravke, a treći bi obavljao te popravke preko robotske ruke koja drži alat.

Roboti bi mogli rade u grupama

Roboti bi mogli rade u grupama (Foto: TMSUK)

U planu je da se SPD1 demonstrira na lokaciji za ispitivanje kanalizacionih cevi, nakon čega će biti objavljena njegova komercijalna dostupnost.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;