IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

USGBC i LEED sertifikacija zgrada - vodeći međunarodni standard za zelenu gradnju

01.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Savet za zelene zgrade SAD - USGBC (U.S. Green Building Council), neprofitna organizacija sa sedištem u Vašingtonu, jedan je od vodećih članova i osnivača Svetskog saveta za zelene zgrade - World GBC.

USGBC danas ima 78 lokalnih kancelarija, okuplja preko 20.000 preduzeća i organizacija, i preko 100.000 registrovanih LEED Akreditovanih profesionalaca (LEED AP). Organizacija ističe da prestavlja osovinu industrije za koju se procenjuje da će 2010. godine obrnuti 60 milijardi dolara.

Glavni program Saveta je nezavisni (third-party) međunarodni sistem za sertifikaciju energetski efikasnih i ekoloških objekata - LEED (Leader in Energy and Efficiency Design).

Preko svog posebnog tela - GBCI (Green Building Certification Institute), Savet ocenjuje da li su prilikom projektovanja i izgradnje nekog projekta korišćene strategije čiji je cilj poboljšanje svih najvažnijih karakteristika koje je moguće izmeriti: ušteda energije i vode, smanjenje emisije CO2, poboljšanje kvaliteta unutrađnjeg vazduha, upravljanje resursima i svest o njihovom uticaju.

Sertifikacija može biti zatražena za postojeću ili novosagrađenu zgradu, konstrukciju i omotač, škole, kao i za poslovni enterijer (kada zakupac ili vlasnik jednog dela zgrade ne može uticati na druge faktore). Procena zgrade može se zatražiti već u projektnoj fazi ili fazi izgradnje, što se preporučuje kako bi projekat mogao biti korigovan da postigne još bolje rezultate prilikom konačne procene.

Materijal za procenu podnosi se putem inteneta, nezavisno od lokacije - npr. LEED sertifikat može biti zatražen za zgradu koja je izgrađena, ili pak treba da se gradi u Srbiji. O prednostima zgrada sa LEED sertifikatom više u daljem tekstu.

Na sajtu USGBC-a kaže se da LEED sertifikat za zgradu predstavlja nešto slično onome što i deklaracija o nutricionim vrednostima na ambalaži prehrambenog proizvoda - jednako važne informacije koje svedoče o kvalitetu proizvoda.

Kategorije za dobijanje LEED poena

LEED sertifikacija zgrade dovoljno je fleksibilna da se može biti primeniti na sve tipove zgrada, od poslovnih do stambenih, u svim fazama projektovanja, izgradnje ili tokom veka trajanja zgrade.

Prilikom sertifikacije ocenjuje se šest ključnih kategorija:

Sustainable Sites - SS (održiva gradilišta/parcele) - podrazumeva izbor parcele (npr. greenfield ili brownfield) i odnos prema parceli tokom gradnje.

Sistem ocenjivanja je takav da ne ohrabruje greenfield investicije, da zgrada treba da ima što manje uticaja na ekosisteme i vodene tokove, podstiče uređenje zelenih površina prema lokalnim uslovima, kontrolu atmosferskih voda, smanjenje erozije, zagađenja svetlom, kontrolu efekta vrelog ostrva (heat island) i zagađenja nastalog tokom izgradnje.

Water Efficiency - WE (potrošnja vode) - zgrade su glavni potrošači pitke vode. Cilj ove kategorije je da ohrabri napore za pametniju potrošnju vode u zgradi i oko nje: korišćenje uređaja koji štede više vode u odnosu na druge, pažljiv izbor tipa zelenila i sistema za navodnjavanje…

Energy & Atmosphere - EA (energija i zagađenje vazduha) - prema podacima Ministarstva za energetiku SAD, zgrade u toj zemlji troše 39% energije i 74% ukupne proizvedene električne energije godišnje. Ova kategorija postiče širok spektar strategija za uštedu energije: odgovorno projektovanje, primenu efikasnih rešenja, upotrebu čistih energija, proizvodnju enenrgije na samoj parceli…

Materials & Resources - MR (materijali i sirovine) - tokom gradnje i veka trajanja zgrade za sobom ostavljaju mnogo otpada i koriste velike količine materijala i sirovina. Ova kategorija ohrabruje izbor održivih materijala i njihovog transporta, promoviše smanjenje otpada, ponovnu upotrebu i reciklažu proizvoda, i uzima u obzir smanjenje otpada i prilikom same njihove proizvodnje.

Indoor Environmental Quality - IAQ (kvalitet unutrašnjeg okruženja) - Agenzcija za zaštitu životne sredine SAD - EPA (U.S. Environmental Protection Agency) procenjuje da Amerikanci provode oko 90% svog vremena u zatvorenim prostorima, gde kvalitet vazduha može biti znatno lošiji od spoljašnjeg. Pored promocije poboljšanja kvaliteta unutrašnjeg vazduha, ova kategorija podstiče i obezbeđivanje prirodnog osvetljenja i poboljšanje zvučnih karakteristika zgrade.

Locations & Linkages (lokacija i povezanost) - LEED za domove (LEED for Homes) prepoznao je da njihov veliki uticaj na životnu sredinu potiče od same lokacije i njihove povezanosti sa zajednicom (velika predgrađa u SAD svoju povezanost sa gradom - bankama, prodavnicama, školama, radnim mestima, itd, zasnivaju na individualnom automobilskom transportu).

Poeni iz ove kategorije podstiču gradnju stambenih kuća daleko od osetljivih ekosistema, pre svega na parcelama koje su već bile privedene nameni. Tako će najviše poena dobiti kuće koje su izgrađene u blizini već postojeće infrastrukture, i one koje pružaju mogućnost korišćenja pešačkog saobraćaja, fizičkih aktivnosti, i uopšte, vremena provedenog napolju.

Awareness & Education (svest i obrazovanje) - LEED sistem za rangiranje domova (LEED for Homes) računa da je neko domaćinstvo zaista zeleno onda kada se ljudi koji ga čine trude da postignu najveći mogući efekat dostupnih zelenih rešenja. Krediti iz ove kategorije podstiču izvođače i prodavce nekretnina da obezbede neophodno obrazovanje i alate vlasnicima, stanarima i osoblju koje se brine za održavanje. Ovo će im biti potrebno da razumeju šta jednu kuću čini zelenom i kako da u potpunosti iskoriste sve ono što je u nju ugrađeno, na način na koji je predviđeno.

Innovation in Design - ID (inovativni projekat) - ova kategorija daje dodatne kredite za projekte koji uključuju nove inovativne tehnologije i strategije koji će poboljšati karakteristike zgrade u tolikoj meri da prevaziđu sve ono što se zahteva i boduje u drugim kategorijama LEED sertifikacije, ili u njima čak i nisu navedene. Ovde se takođe boduje i uključivanje LEED Akreditovanih profesionalaca u projektantski tim kako bi se obezbedio sveobuhvatan pristup u projektonoj fazi.

Regional Priority - RP (regionalni prioritet) - lokalne kancelarije USGBC-a identifikovale su najvažnije teme u vezi sa zaštitom životne sredine za svaki region SAD, i šest LEED poena dostupno je onim projektima koji su obratili pažnju upravo na ove teme.

Tabela ispod: zavisno od tipa zgrade dobija se određeni broj poena po kategoriji - šest kategorija do 100 poena, i dve kategorije sa bonus poenima za ukupnih 110 (ID, RP).

 

Core & Shell

Commercial
Interiors

Schools

New
Construction

Existing
Buildings

SS

28

21

24

26

26

WE

10

11

11

10

14

EA

37

37

33

35

35

MR

13

14

13

14

10

IAQ

12

17

19

15

15

ID

6

6

6

6

6

RP

4

4

4

4

4


Bodovi za sertifikaciju

Zavisno od tipa zgrade neke oblasti imaće prioritet u ocenjivanju i iz te kategorije biće moguće dobiti više bodova (pogledajte detaljnije na linku na kraju teksta). Ukupan broj bodova na kraju je isti - maksimalnih 100, i dodatnih 10 bodova.

Prema broju sakupljenih bodova zgrada može dobiti običan, srebrni, zlatni ili platinasti sertifikat:

 • Certified: 40+
 • Silver: 50+
 • Gold: 60+
 • Platinum: 80+

Šta pruža LEED sertifikat?

Prema Langdonovoj studiji iz 2004. godine, zgrade sa LEED sertifikatom (bilo kog nivoa) u toku izgradnje koštale su prosečno više od 0 do 2%, u odnosu na odgovarajuće zgrade koje nisu građene po principima zelene gradnje. Ista studija je potvrdila da ne mora postojati statistički merljiva razlika između LEED sertifikovanih, i ostalih zgrada, ali jeste zaključila da ovo najviše zavisi od uspešnosti projektnih rešenja i donesenih odluka projektanta i investitora.

Sa druge strane, Katsova studija iz 2003. godine, pokazala je da će LEED sertifikovane zgrade tokom veka upotrebe uštedeti prosečno oko 20% ukupnih troškova izgradnje, dakle, u slučaju kada se početni troškovi povećaju za 2%, biće otplaćeni desetostruko.

Takođe, istraživanja tržišta nekretnina vršena tokom poslednjih godina pokazuju da LEED sertifikovane zgrade postižu prosečno 1.600$ višu cenu po kvadratnom metru od onih bez sertifikata (pretragom pojma LEED na našem sajtu možete pronaći više tekstova na ovu temu).

Pored zanemarljivih ili nikakvih razlika u toku gradnje, velikih ušteda u toku upotrebe objekta, LEED sertifikovane zgrade garantuju i visok kvalitet unutrašnjeg vazduha što utiče na zdravlje korisnika prostora, efikasnost radnika i druge faktore (na ovom sajtu možete pronaći i podatke u vezi sa ovim).

LEED sertifikati za profesionalce

Uverenja za LEED Profesionalce (LEED Professional Credentials) podstiču ih da održavaju i unapređuju svoja znanja i stručnost. Ova uverenja garantuju poslodavcima, osiguravajućim kućama, investitorima, itd, trenutni nivo stručnosti pojedinaca.

Od 2009. godine uvedeno je ponovno obnavljanje uverenja na svake dve godine, u suprotnom, ona ističu. Postoje tri nivoa LEED uverenja za profesionalce:

 • LEED GA
 • LEED AP
 • LEED Fellow (najavljeno za 2010. godinu).

LEED GA (Green Associate) - LEED Zeleni saradnik - za profesionalce koji žele da pokažu svoje znanje u ne-tehničkim oblastima prakse: osnovna znanja o zelenom dizajnu, konstrukciji i rešenjima.

LEED AP (Acredited Professional) - LEED Akreditovani profesionalac - za profesionalce koji se specijalizuju za pojedinu kategoriju LEED sertifikacije. Testiranje za LEED AP-a je u dve faze, gde u prvoj treba pokazati opšte znanje o zelenoj gradnji, a u drugoj fazi znanje iz specijalizovane oblasti

 • LEED AP Building Design + Construction (dizajn zgrade i konstrukcija)
 • LEED AP Homes (domovi/kuće)
 • LEED AP Interior Design + Construction (enterijer i konstrukcija)
 • LEED AP Neighborhood Development (razvoj okruženja - od 2010)
 • LEED AP Operations + Maintenance (upravljanje i održavanje)

Od 2010. godine trebalo bi da budu ponuđena još dva sertifikata za profesionalce:

 • LEED for Homes Green Rater (sertifikacija kuća/domova)
 • LEED Reviewer (inspektor)

LEED Fellow - za 2010. godinu, pored LEED GA i LEED AP, unajavljen je i treći nivo sertifikacije znanja pojedinaca - LEED Fellow. Ovaj nivo biće rezervisan za dugogodišnje uspehe i profesionalni doprinos na polju zelene gradnje.

Linkovi:

 • USGBC - www.usgbc.org
 • broj bodova po kategorijama zavisno od tipa zgrade - link
 • više o procesu sertifikacije - link

Dodatni linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;