INFONET-468X60-BANNER

Plafonsko grejanje i hlađenje - budućnost komfora i estetike

04.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Završeni su radovi na jednoj od energetski najefikasnijih stambenih zgrada u Srbiji. KPT Invest group d.o.o. iz Bečeja izgradio je objekat koji ne samo po izgledu, nego i po efikasnosti odgovara najvišim svetskim standardima. Zgradu je Totpromet d.o.o. opremio naprednim tehnologijama, koje čine da ona bude efikasna, ekonomična i atraktivna.

Obezbeđena je demonstracija ugrađenih sistema

Obezbeđena je demonstracija ugrađenih sistema (Foto: Totpromet)

Jedna od najvažnijih i najatraktivnijih tehnologija u zgradi jeste aktivni betonski sistem plafonskog grejanja i hlađenja, koji se pored efikasnosti, nevidljivog i bešumnog rada stara i o tome da se na fasadu ne montiraju klima uređaji koji bi narušili njen izgled.

Naprednom tehnologijom plafonskog grejanja i hlađenja mogu se izgraditi zgrade i kuće sa neverovatnim dizajnom elemenata enterijera i eksterijera, a da izgled ostane isti tokom korišćenja objekta. Ovaj sistem omogućava da se u dizajn uklope i drveni elementi kao što su parket i laminat, a pošto se greje sa plafona, nema prepreka širenju toplote kao što je slučaj sa podnim ili radijatorskim grejanjem.

Pored mnogobrojnih koristi od aktivnog betonskog sistema plafonskog grejanja i hlađenja, jedna od najvažnijih je efikasnost. Sistem greje i hladi na osnovu zračenja toplote i hladnoće, zato pruža izuzetno veliki toplotni komfor, pa se isti osećaj toplote može postići i sa nižim temperaturama.

Ako, na primer, najprijatniji osećaj imamo sa 24°C, sa plafonskim grejanjem ćemo imati isti osećaj toplote na 22-23°C, pa samo zbog činjenice da se grejemo na ovaj način, možemo termostate da smanjimo sa 1-2°C.

Kod aktivnog betonskog sistema grejanja i hlađenja, gde su cevi blizu površine plafona, sobna temperatura se može kontrolisati sa brzim reakcionim vremenom. Isti sistem se koristi za grejanje i hlađenje, pa su troškovi nabavke znatno manji. Zračna toplota i hladni medijum niskotemperaturnog sistema, kao i ravnomerna raspodela temperature obezbeđuju maksimalnu udobnost.

Glavne prednosti:

  • Niska radna temperatura;
  • Manja potrošnja energije;
  • Prijatan, prirodni efekat toplote, visok komfor;
  • Nevidljiv, tako da ostavlja prostor za najsavremenija rešenja u dizajnu enterijera;
  • Grejna tela ne zahtevaju čišćenje ili održavanje;
  • Nema kretanja vazduha, nema prašine koja cirkuliše u stanu;
  • Može da radi sa ekološki prihvatljivim alternativnim izvorima energije.

Efikasnost sistema naravno čini da bude ekonomičan. Zahvaljujući kombinaciji ovog sistema grejanja i hlađenja sa toplotnim pumpama vazduh-voda, cena grejanja i hlađenja je znatno manja u odnosu na druge oblike klimatizacije.

Pored grejanja i hlađenja, obezbeđena je i efektivna naplata istog. Naime, svaki stan poseduje kalorimetar koji se očitava onlajn. Totpromet d.o.o. nudi i uslugu očitavanja i podele istih, tako da uprava zgrade dobija izračunate iznose za svaki stan pojedinačno.

U nekoliko stanova, po želji kupaca, Totpromet d.o.o. je ugradio i sistem pametne kuće Chameleon. Ovaj sistem obezbeđuje potpunu kontrolu i programabilnost stana. Svako svetlo, svaka roletna i ostali uređaji mogu pojedinačno da se kontrolišu i programiraju po želji, što dovodi do dodatne uštede električne energije, ako se na primer svetla ugase kada se ne koristi prostorija.

Pored energetske efikasnosti, ovaj sistem nudi još mnogo toga, kao što su glasovna kontrola, interfejs na srpskom jeziku, razne scene, bezbednost i slično. Može da služi i kao bezbednosni sistem koji vas preko puš obaveštenja upozorava na dešavanja, stanje senzora i slično, a pored toga može i da izvrši neku akciju. Na primer, ako se aktivira senzor izliva vode, sistem može da zatvori glavni vodovodni ventil i time spreči dodatnu materijalnu i novčanu štetu.

Chameleon pametni sistem nudi slobodu integrisanja uređaja različitih proizvođača u jedan sistem. Pored ovoga, može se napraviti pametan sistem za celu zgradu, od interfona, ulaza, sigurnosnih kamera, do pozivanja lifta i slično, i sve može da bude deo istog sistema. Recimo, stanari jednim klikom pri odlasku mogu da ugase sva svetla u stanu, spuste roletne, pozovu lift, a čak i garažna vrata mogu da se otvore sa malim zakašnjenjem, ostavljajući stanarima vremena da stignu do njih.

Upravnik može da šalje obaveštenja stanarima, saziva sastanke i slično. Proizvođač Chameleon ima žičani i bežični sistem, koji mogu da se kombinuju po potrebi. Oba sistema se oslanjaju na klasičnu elektroinstalaciju, tako da su vrlo jednostavni za ugradnju.

U pomenutoj zgradi u Bečeju kompanija Totpromet d.o.o. je obezbedila demo stan. Tu zainteresovani mogu da isprobaju sve usluge i uređaje iz ponude Totpromet d.o.o. kao što su plafonsko grejanje i hlađenje, Chameleon sistem pametne kuće, decentralizovana ventilacija InVENTer sa rekuperatorom toplote, centralni usisivač i slično. Potencijalni kupci, arhitekte i investitori, uz prethodni dogovor, mogu da isprobaju sve funkcije stana i da se uvere da će njihova buduća investicija biti jedna od najboljih do sada.

Zakoračite u budućnost uz Totpromet!

Za više informacija kontaktirajte:

Totpromet

Partizanska 79, 21220 Bečej

 

NGBS

063/511-968, office@ngbsh.rs

 

Chameleon

069/4300-878, smarthome@chameleon-smarthome.rs

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;