INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Napravljen održiviji i kvalitetniji beton dodavanjem prirodnih materijala

03.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Međunarodna istraživačka grupa proučava kako da napravi održiviji beton zamenom sintetičkih materijala za ojačanje prirodnim vlaknima i materijalima iz različitih tokova otpada.

Beton

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Stručnjaci iz Amerike i Turske su u najnovijoj studiji koju je predvodio Univerzitet Flinders pokazali da geopolimeri ojačani obnovljivim prirodnim vlaknima i napravljeni od industrijskih nusproizvoda i peska na bazi otpada od topljenja olova ili proizvodnje stakla mogu da odgovaraju čvrstoći, izdržljivosti i kvalitetu skupljanja pri sušenju onih koji sadrže prirodni pesak, koji naravno troše više prirodnih resursa i stvaraju dodatne emisije u njihovoj preradi.

Beton je najrasprostranjeniji građevinski materijal, sa 25 milijardi tona koje se iskoriste svake godine. On troši oko 30% neobnovljivih prirodnih resursa, emituje oko 8% atmosferskih gasova staklene bašte i čini do 50% materijala na deponijama.

Dr Aliakbar Gholampour sa Univerziteta Flinders kaže da njihovi nalazi imaju značajan potencijal za upotrebu prirodnih vlakana u razvoju građevinskih materijala strukturalnog kvaliteta, u kojima su vezivo i agregat zamenjeni industrijskim nusproizvodima i otpadnim materijalima.

Ispitivanja su dokazala da geopolimeri koji koriste otpadni stakleni pesak pokazuju superiornu čvrstoću i manju apsorpciju vode od onih koji sadrže prirodni rečni pesak, dok geopolimeri na bazi topioničarske šljake (LSS) imaju manje skupljanje u poređenju sa geopolimerima pripremljenim sa prirodnim rečnim peskom.

U eksperimente su uključena i prirodna vlakna kao što su ramija, sisal, konoplja, kokos, juta i bambus.

Rezultati su pokazali da geopolimeri koji sadrže 1% ramije, konoplje i bambusovih vlakana, kao i 2% ramijevih vlakana pokazuju veću čvrstoću na pritisak i zatezanje i manje skupljanje pri sušenju od neojačanih geopolimera, dok oni koji sadrže 1% vlakana ramije imaju najveću čvrstoću i najmanje skupljanje pri sušenju.

I u Australiji je sprovedeno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Construction and Building Materials, a koje doprinosi globalnim naporima u borbi protiv uticaja na životnu sredinu proizvodnje konvencionalnih građevinskih materijala i gomilanja otpada na deponijama.

Dr Gholampour ističe da se pri pravljenju betona mogu reciklirati ogromne količine industrijskih nusproizvoda i otpadnih materijala da bi se poboljšala mehanička svojstva i izdržljivost betona, kao i da se mogu koristiti alternativna, ekološki prihvatljiva prirodna vlakna.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

MORAVACEM
MORAVACEM
PARAĆIN-POPOVAC
www.moravacem.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;