INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nagrađen prototip ugljenično neutralnog betona

19.10.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Obel nagradu za arhitekturu osvojila je britanska kompanija Seratech sa svojim prototipom ugljenično-neutralnog betona, za koji kaže da je jeftin i lak za skaliranje.

Deo sadržaja cementa u betonu zamenjen je jednom vrstom silicijum dioksida

Deo sadržaja cementa u betonu zamenjen je jednom vrstom silicijum dioksida (Foto: Helene Sandberg)

Studenti doktorskih studija Sem Drapera i Barney Shanks osnovali su ovu kompaniju kako bi komercijalizovali svoja istraživanja na Imperial koledžu u Londonu. Oni su zamenili deo sadržaja cementa u betonu jednom vrstom silicijum dioksida koji se sakuplja direktno iz fabričkih dimnjaka.

Ovako se može zameniti do 40 odsto cementnog sadržaja betona. Međutim, sakupljanje i skladištenje ugljenika (CCS) potrebnog za izradu zamenskog materijala znači da se više ugljenika skladišti u betonu nego što se emituje u njegovoj proizvodnji cementa, što ga u celini čini  neutralnim.

Čak 8 odsto globalne emisije ugljenika potiče od proizvodnje cementa. Zato žiri Obel nagrade veruje da bi uz Seratech ukupne emisije ugljenika iz građevinske industrije mogle značajno da se smanje.

Mnoge kompanije i istraživači rade na tehnologijama za zamenu celokupnog cementa u betonu, a Seratech ističe da je u prednosti jer je najpraktičniji za neposrednu budućnost.

Sem Draper smatra da je trenutno jedini način da se postigne ugljen-neutralan beton bez pribegavanja CCS-u ili kompenzaciji, zamena celog portland cementa, ali takav pristup ima značajne nedostatke.

On navodi da sirovi materijali za ova veziva, koji se često nazivaju "geopolimeri", nisu dostupni u potrebnim količinama da bi se napravilo bilo kakvo značajno smanjenje trenutne proizvodnje cementa, a time i emisije ugljenika.

Za razliku od ovoga, u svetu u izobilju ima sirovina za Seratech tehnologiju – ugljen-dioksid iz industrije i olivin, magnezijum gvožđe silikat.

Čak i kada bi se emisije iz industrije jednog dana smanje do tačke gde snabdevanje nije u izobilju, Seratech bi mogao da koristi pristupačnu tehnologiju direktnog izvlačenja ugljen-dioksida iz atmosfere.

Sem Drapera i Barney Shanks

Sem Drapera i Barney Shanks (Foto: Helene Sandberg)

Još jedna velika prednost ove tehnologije je mogućnost integrisanja u postojeće procese proizvodnje betona bez velikih promena u radu. Silicijum se može mešati sa portland cementom na licu mesta kao i sa drugim dodatnim cementnim materijalom.

Draper navodi da su neka veziva bez cementa zasnovana na veoma različitim hemijama, pa su upitne njihove dugoročne performanse i izdržljivost. Zato je industrija oprezna pri njihovom usvajanju. On smatra da čovečanstvo nema decenije za istraživanje, već je rešenje potrebno odmah.

Obel nagrade od 2019. godine dodeljuje Fondacija Henrik Frode Obel za izuzetan arhitektonski doprinos ljudskom razvoju. Svake godine ima drugačiji fokus, a sada je na red došla emisija štetnih gasova.

Prethodni pobednici su bili naučnik Carlos Moreno za njegovu urbanu strategiju 15-minutni grad i arhitekta Anna Heringer za zgradu Anandaloy u ruralnom Bangladešu.

Draper i Shanks će dobiti novčanu nagradu od 100.000 evra, kao i jedinstveno umetničko delo koje je kreirao Tomas Saraceno.

Nedavno su istraživanja vezana za beton bez ugljenika sprovedena na Univerzitetu Kolorado Boulder, kada je sadržaj cementa u potpunosti zamenjen krečnjakom koji stvaraju alge.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;