DGNB - nemački standard za sertifikaciju održivih zgrada

29.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

DGNB je skraćenica za Nemački savet za odžive zgrade (nem. - Deutschen Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, eng. - German Sustainable Building Council). Osnovan je u junu 2007. godine, a od februara 2008. pridružio se Svetskom savetu zelenih zgrada - World GBC.

Prvi sertifikati odživim zgradama dodeljeni su u januaru 2009. godine, i u narednih godinu dana 78 zgrada dobile su jedan od sertifikata - zlatni, srebreni ili bronzani (dva primera na fotografijama ispod - sve zgrade pogledajte na linku na kraju teksta).

Nemački program sertifikacije nastao je po ugledu na slične programe koji već dugi niz godina postoje u svetu: GreenStar u Australiji, LEED u SAD, BREEAM u Evropi (linkovi na kraju teksta).

Na sajtu DGNB-a (link na kraju teksta) saznajte više o programu sertifikacije i pronaći podatke o svim do sada sertifikovanim objektima. Takođe, možete preuzeti dokumenta u PDF-u sa kriterijumima i načinu procene.

Sa sajta DGNB

Zadatak DGNB-a je da ukaže na savremene mogućnosti i rešenja za gradnju održivih zgrada. Ovo uključuje projektovanje, izgradnju i životni vek. Savet preuzima na sebe zadatak da bude centralna nemačka organizacija za razmenu znanja, profesionalnih iskustava i podizanje svesti društva za ovaj sektor građevinarstva orjentisan ka budućnosti.

Glavni zadatak DGNB-a je da dodeljuje sertifikate za održive zgrade, i prvi njegov sertifikat dodeljen je na međunarodnom sajmu arhitekture, sistema i materijala BAU, 2009. godine u Minhenu (New Construction Office and Administration, Version 2008; naredni BAU održava se u istom gradu od 17. do 22. januara 2011. godine).

Graditi održivo znači graditi pametno: fokus je na sveobuhvatnom konceptu kvaliteta koji služi zgradi, tržištu nekretnina, kao i celom društvu. Održive zgrade korisne su za životnu sredinu, čuvaju resurse, komforne i zdrave za svoje korisnike, i uklapaju se optimalno u socio-kulturno okruženje.

Na neki način, one predstavljaju ekonomsku efikasnost i dugoročnu vrednost. One su štedljive zahvaljujući nižim operativnim i troškovima za održavanje. Dobro vođenje troškova projekta i izgradnje obično se amortizuje za svega nekoliko godina.

Linkovi:

Ostali sertifikati održive za zgrade i puteve (tekstovi na ovom sajtu, srpski jezik):

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...