INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U norveškom fjordu pluta blistavi paviljon u obliku ribljeg oka

22.09.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Plutajući objekat predviđen za organizaciju različitih događaja ima krajnje neobičan dizajn u formi ribljeg oka i posvećen je uzgoju lososa. Prikladno nazvan Salmon Eye napravljen je od 9.500 ljuski od nerđajućeg čelika koje sijaju na sunčevoj svetlosti i podsećaju na srebrnastu kožu ribe.

Salmon Eye će se koristiti za učenje i diskusiju o uzgoju lososa

Salmon Eye će se koristiti za učenje i diskusiju o uzgoju lososa (Foto: Kvorning Design)

Kreirao ga je danski studio Kvorning Design i nalazi se u Hardangerfjordu, u zapadnoj Norveškoj. Konstrukcija je zasnovana na vrhu plutajuće platforme i teška je 1.256 tona. Dostiže visinu od 14,55m, dok je ocenjeno da može da izdrži talase visoke do 4m.

Salmon Eye ima četiri sprata i ukupno 1.000 kvadratnih metara, ali još uvek nema dostupnih unutrašnjih fotografija. Na najnižem spratu plutajuće zgrade nalazi se privatni bioskop, dok su njeni gornji nivoi zauzeti dugačkom spiralnom rampom koja omogućava pristup nizu izložbenih prostora.

Postoji više konferencijskih sala i fleksibilnih prostora za organizaciju događaja. Na vrhu građevine je krovna terasa koja omogućava pogled na fjord i udaljenije okolne planine.

Sa krovne terase pruža se pogled na čitav fjord (Foto: Kvorning Design)

Projekat je prvi put predstavljen 2019. godine, a zvanično je otvoren početkom septembra. Naručila ga je organizacija za uzgoj lososa Eide Fjordbruk i prvenstveno će se koristiti za učenje, podučavanje i diskusiju o uzgoju lososa.

Kvorning Design navodi da će Salmon Eye postati međunarodna ikona dizajna za Eide Fjordbruk i predstavljati revoluciju u održivoj akvakulturi u budućnosti.   

Autori ističu da je početna ideja ostala netaknuta i da je bilo fantastično dizajnirati plutajući paviljon zajedno sa tako pouzdanim, ambicioznim i vizionarskim preduzetnikom kao što je Sondre Eide, njegova porodica i posvećeni tim u Eide Fjordbruk koji je verovao u ideju i zamišljao njen puni potencijal od samog početka pre tri godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;