INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Cigle koje se spajaju bez maltera prave se od industrijskog otpada

16.08.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Gradnja je jedan od najvećih izvora štetnih gasova, pa je pronalaženje novih materijala i ekoloških prihvatljivijih metoda neophodno. Istraživači sa Univerziteta Flinders razvili su novu vrstu polimera, napravljenog od industrijskog otpada, od koga se mogu formirati cigle koje se spajaju bez upotrebe maltera.

potrebni su novi materijali da bi se smanjila emisija štetnih gasova

Potrebni su novi materijali da bi se smanjila emisija štetnih gasova (Foto: Pixabay)

Beton ima brojne namene, ali je samo proizvodnja cementa odgovorna za čak 8% svih emisija ugljen-dioksida koje izazivaju ljudi. Taj ogroman otisak mogao bi se smanjiti ugradnjom otpadnih materijala poput drveta ili starih guma u mešavinu, kao i korišćenjem različitih veziva ili razvojem alternativnih materijala.

Istraživači su ranije razvili polimere napravljene uglavnom od sumpora preostalog iz industrijskih procesa, koji bi se mogli koristiti za prikupljanje zagađenja teškim metalima ili za održivija đubriva. Ove polimere su sada upotrebili za pravljenje ekološki prihvatljivijih građevinskih blokova.

Polimer se pravi mešanjem sumpora sa različitim odnosima ulja repice i diciklopentadiena (DCPD). Sumpor i DCPD su nusproizvodi prerade nafte koji trenutno odlaze u otpad, dok se ulje repice može dobiti iz kuhinjskog otpada. Polimer se zagreva, oblikuje i kada očvrsne nastaju cigle, pri čemu ceo proces troši daleko manje energije od proizvodnje cementa.

Zahvaljujući katalizatoru veze u ciglama se preraspoređuju i one se lepe međusobno

Zahvaljujući katalizatoru veze u ciglama se preuređuju i one se lepe međusobno (Foto: Univerzitet Flinders)

Ono što je najinteresantnije u svemu je kako se ove cigle drže zajedno, delujući kao sopstveni malter bez potrebe za bilo kojim drugim lepkom. Testovi su pokazali da su ove cigle tako povezane da su otpornije na smicanje bolje nego da je upotrebljen superlepak.

"Aminski katalizator se raspršuje na površinu. On uzrokuje da se S-S (sumpor-sumpor) veze u cigli preurede i vežu dve cigle zajedno. Katalizator treba samo da pokrene reakciju i ispari iz cigli nakon vezivanja", navodi profesor Džastin Čelker, autor studije.

Istraživači naglašavaju da su ove cigle lagane i otporne na vodu, kiselinu i vremenske uslove, čak i više od konvencionalnih cigli i betona. U drugim testovima, istraživači su polimeru dodali ugljenična vlakna i otkrili da su nastale cigle skoro 16 puta jače.

Neophodna su dalja istraživanja i tim Flindersa sarađuje sa Clean Earth Technologies kako bi omogućili potencijalnu komercijalizaciju.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Macromolecular Chemistry and Physics.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;