INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zadivljujuća drvena konstrukcija novog terminala aerodroma u Cirihu

23.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Planove za ambiciozno proširenje novog aerodroma u Cirihu, u Švajcarskoj, otkrio je tim prestižnih arhitekata i inženjera, uključujući Bjarke Ingels Group (BIG), HOK i Buro Happold. Zgrada će biti prvenstveno izgrađena od drveta iz održivog izvora i imaće atraktivan dizajn enterijera koji je fokusiran na maksimalno iskorišćenje prirodnog svetla i olakšavanje kretanja.

Terminal će imati zastakljeni vrh krova, pa će svetlost služiti kao pomoć pri navigaciji

Terminal će imati zastakljeni vrh krova, pa će svetlost služiti kao pomoć pri navigaciji (Foto: Bucharest Studio)

Projekat pod nazivom "Zurich Airport - Dock A" je pobednik arhitektonskog konkursa. On predviđa povećanje kapaciteta aerodroma Cirih iz 1950-ih pomoću velike nove zgrade koja će se sastojati od sedam spratova i sadržaće izlazne kapije, maloprodajni prostor, salone, kancelarije, a u planu je i novi toranj kontrole leta i proširenje postojećeg hola.

10 godina će biti potrebno za izgradnju

10 godina će biti potrebno za izgradnju (Foto: Bucharest Studio)

Aerodromski terminal imaće zastakljeni vrh krova, pa će svetlost služiti kao pomoć pri navigaciji. Kontrolni toranj će biti u centru zgrade, nudeći tako još jedan vizuelni marker. Drvo će biti glavni građevinski materijal, korišćen i za nosivi sistem zgrade koji će se sastojati od širokih drvenih stubova u obliku slova V, koji naginju prema tradicionalnim švajcarskim kosim krovovima.

Planirano je maksimalno korišćenje prirodnog svetla

Planirano je maksimalno korišćenje prirodnog svetla (Foto: IMIGO)

Unutrašnji dekor će se oslanjati na prirodnu lepotu drveta i trebalo bi da pruži mnogo prijatniju atmosferu za umorne putnike u odnosu na aerodrom od stakla i čelika.

"Kako aerodromi rastu i evoluiraju i kako se međunarodne smernice i bezbednosni zahtevi menjaju, aerodromi postaju sve složeniji: Frankenštajni međusobno povezanih elemenata, zakrpa i proširenja", rekao je osnivač i direktor BIG-a, Bjarke Ingels. "Za novi glavni terminal aerodroma u Cirihu, pokušali smo da odgovorimo na ovaj složeni izazov najjednostavnijim mogućim odgovorom: masivni drveni okvir prostora."

Terminal će imati maloprodajni prostor, salone i kancelarije

Terminal će imati maloprodajni prostor, salone i kancelarije (Foto: IMIGO)

"Upadljiva struktura je napravljena od drveta lokalnog porekla, a dugačko skulpturalno telo krova je u potpunosti obloženo solarnom šindrom pretvarajući sunčevu svetlost u izvor energije. Jednostavan, ali izražajan dizajn – ukorenjen u tradiciji i posvećen inovacijama – koji otelotvoruje kulturne i prirodne elemente švajcarske arhitekture", ističe Ingels.

Unutrašnji dekor će se oslanjati na prirodnu lepotu drveta

Unutrašnji dekor će se oslanjati na prirodnu lepotu drveta (Foto: BIG)

Iako se nijedan aerodrom ne može smatrati održivim, upotreba drveta će ipak značiti manji ugljenični otisak od tipičnog aerodromskog terminala. Solarni paneli i energetski efikasni sistemi za hlađenje i grejanje će smanjiti potrošnju energije u zgradi, dok će integrisano senčenje smanjiti dobijanje sunčeve toplote.

Očekuje se da će za završetak aerodroma u Cirihu biti potrebno 10 godina. U projekat su uključene arhitekte, stručnjaci za drvo i konsultant za avijaciju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;