INFONET-468X60-BANNER

7 razloga zašto svoj dom da izolujete mineralnom vunom a ne nečim drugim

07.04.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Kako ćemo se grejati sledeće zime – pitanje je koje ovih dana zaokuplja Evropu. Zavisnost od uvoza (uglavnom fosilnih) energenata je realan problem i postavlja se pitanje – da li pojedinac uopšte može nešto da uradi po tom pitanju?

Dom izolovan mineralnim vunama ima neuporedivo manju potrebu za energijom nego onaj bez izolacije

Dobro izolovan dom ima manju potrebu za energijom nego onaj bez izolacije (Foto: Knauf Insulation)

Srećom – može! Počnimo od izolacije. Dom izolovan mineralnim vunama ima neuporedivo manju potrebu za energijom nego onaj bez izolacije. Manje energije – manji računi – veća ušteda – manje štetnih emisija gasova u vazduhu. A ovo je tek početak prednosti koje vam kamena i staklena vuna donose!

U nastavku vam donosimo 7 razloga ZA kamenu i staklenu vunu Knauf Insulation u vašem domu.

1. Bolji kvalitet vazduha

I kamena i staklena vuna su mineralne vune, jer su sirovine od kojih se dobijaju (kamen vulkanskog porekla, pesak i stakleni krš), zapravo minerali. Knauf Insulation mineralne vune za unutrašnju izolaciju su proizvedene u jedinstvenoj i patentiranoj ECOSE tehnologiji, baziranoj na biorazgradivim materijama i bez dodatog formaldehida. Šta to znači za vas? Ova tehnologija je Knauf Insulation-u donela brojna priznanja širom sveta, ali smo najponosniji na Eurofins Gold sertifikat – dokaz da prostor u koji su ugrađene naše mineralne vune ima visok kvalitet unutrašnjeg vazduha!

Mineralne vune doprinose kvalitetu vazduha u prostoriji

Mineralne vune doprinose kvalitetu vazduha u prostoriji (Foto: Knauf Insulation)

U prevodu – mineralne vune sa Ecose tehnologijom ne emituju štetne emisije u prostor (kao što to nažalost rade gotovo sve stvari koje nas okružuju – nameštaj i tepisi pre svega – onaj karakteristični "miris novih stvari" – je zapravo formaldehid, ne baš prijateljsko isparenje).

Zato, sa braon mineralnim vunama u vašem krovu i pregradnim zidovima (a jedino su vune sa ECOSE tehnologijom braon, jer nemaju dodate veštačke boje) ste potpuno mirni kada je kvalitet vazduha u unutrašnjosti u pitanju.

Zahvaljujući ECOSE tehnologiji Knauf Insulation je dobitnik brojnih priznanja

Zahvaljujući ECOSE tehnologiji Knauf Insulation je dobitnik brojnih priznanja (Foto: Knauf Insulation)

2. Komfor i zdravlje – jer vaša kuća slobodno diše

Iskoristićemo mnogo puta pominjanu asocijaciju – kako se osećate kada na sebi imate stvar od pamuka, lana ili vune, a kako kada ste u sintetičkoj majici ili kabanici? E, baš isto važi i za vašu kuću – pored osnovne funkcije, da nam ne bude ni prehladno ni prevruće, i odeća i izolacija moraju da dišu, tj. da nam omogućavaju disanje.

Zašto je to važno za kuću?

Da li znate da čovek u toku dana proizvede 400ml vodene pare – samo disanjem? Pa to pomnožite sa brojem članova porodice. A gde su kuvanje, tuširanje, sušenje veša? I sva ta voda mora negde da izađe, zar ne? Jer ako ne izađe, ulazimo u začarani krug: kondenzacija, vlaga, buđ i gljivice, fleke, kašalj, alergije, astma i bronhitis…

I kamena i staklena vuna su vlaknasti, paropropusni materijali – omogućavaju da vodena para nesmetano, i bez rizika od kondenzacije, izađe iz unutrašnjeg prostora. Ovo važi i za vunu u krovu i za vunu na fasadi.

I još nešto – izolovana kuća donosi neuporedivo veći komfor od neizolovane – nema potrebe za dogrevanjem u prelaznim godišnjim dobima, nema hladnih hodnika i kupatila – temperatura je optimalna, a kvalitet života samim tim povećan!

3. Trajno rešenje

Da li znate da se u letnjim mesecima u krovu može razviti temperatura do 80°C (kod limenih krovova i preko 100°C), a na fasadi i preko 60°C?

Kamena i staklena mineralna vuna ne menjaju se pod uticajem visokih temperaura

Kamena i staklena mineralna vuna ne menjaju se pod uticajem visokih temperatura (Foto: Knauf Insulation)

Kamena i staklena mineralna vuna su postojani materijali, čiji se oblik i dimenzije ne menjaju pod uticajem visokih temperatura niti kroz vreme. Svaki neadekvatan izolacioni materijal će na gore pomenutim temperaturama početi da se topi! Ako u svom krovu ili na svojoj fasadi imate izolaciju koja nije mineralna vuna – proverite nakon jednog vrelog leta da li i dalje postoji :)

Dodatno: mineralne vune su otporne na hemikalije i mikroorganizme. Iznad svega, dugovečne su! Trajaće vam koliko vam traje i objekat, a nakon toga se mogu reciklirati. Šta više poželeti od jednog građevinskog materijala?

4. Toplotna stabilnost leti

Kada govorimo o toplotnoj izolaciji, uvek prvo pomislimo na zimu i izolaciju od hladnoće. Međutim, svi dobro znamo kako vrela leta mogu biti u našim krajevima, posebno ako živite u nekom neizolovanom potkrovlju!

E, tu na scenu stupa kamena mineralna vuna: zbog svoje veće gustine, kamena vuna se teže zagreva, duže čuva toplotu i dosta kasnije je otpušta u unutrašnji prostor od drugih termoizolacionih materijala, sprečavajući pregrevanje životnog prostora i održavajući prijatnu temperaturu. Zato s razlogom kamenu vunu preporučujemo na kontaktnoj fasadi i između rogova krova.

Ako se pitate: "A šta je sa staklenom mineralnom vunom?" – ona se ponaša slično kao i kamena, s tim da ima manju gustinu i čvrstinu, pa se ne može koristiti za fasadu, ali zato može ispod rogova u krovu, zatim u pregradnim zidovima, kao i u spoljašnjim zidovima sa unutrašnje strane (što je opcija ako nemate mogućnost izolacije sa spoljašnje strane – recimo, živite u soliteru na 12. spratu).

Kamena i staklena vuna su fleksibilni materijali

Kamena i staklena vuna su fleksibilne (Foto: Knauf Insulation)

5. Fleksibilnost

Kamena i staklena vuna su fleksibilni materijali. Ovo je posebno važno prilikom postavljanja u krovu ili na fasadi – za razliku od rigidnih materijala, vune dobro prianjaju, uklapaju se, popunjavaju zazore, neravnine i rupe (a znamo koliko grubi radovi mogu biti neprecizni, rasponi između rogova neravnomerni a ravnost zidova upitna) – jer svaki neizolovani deo, makar bio širok i 1cm – predstavlja "hladni most" – mesto gde "curi" energija i ka spolja i ka unutra.

Zato se recimo za postavaljnje u krovu kamena vuna obično seče za 1-2cm šire od širine rogova – da bi se, kada se ubaci u prostor između rogova, raširila i lepo "legla" u taj prostor, celog ga ispunivši.

Ovo je gotovo nemoguće sprovesti sa drugim vrstama izolacionih materijala, koji su rigidni i kruti – i kada ih jednom isečete, to vam je to – ne prilagođavaju se prostoru i ostavljaju brojne zazore i šupljine, plus nisu samostojeći, tj. ispadaju iz rogova za vreme montaže.

Vune dobro prianjaju i popunjavaju prostor

Vune dobro prianjaju i popunjavaju prostor (Foto: Knauf Insulation)

6. Bezbednost

Kamena i staklena vuna su negorivi materijali. Šta to praktično znači: temperatura vatre, tj. požara, je oko 600°C; kamena vuna se topi na preko 1000°C, a staklena na preko 700°C – dakle, ni jedna ni druga vuna se neće zapaliti (a kamoli nestati) u slučaju požara, a samim tim će sprečiti širenje vatre.

Činjenica je da se o požarima misli i priča tek posle nekih tragedija, dok se preventivom retko bavimo. Ali, evo još činjenica:

  • 90% svog vremena provodimo u zgradama;
  • 90% požara se događa u zgradama;
  • samo 3 minuta je dovoljno da požar zahvati celu sobu!
  • Sada je april, a od početka 2022. godine u Srbiji je zabeleženo preko 3,500 požara!
  • veliki deo požara se proširi na ceo objekat preko krovne konstrukcije (posebno u gradskim jezgrima gde su objekti često prislonjeni jedan uz drugi);
  • >50% ljudi u požarima strada zapravo od gušenja toksičnim dimom, a ne od same vatre.

U vezi sa ovim poslednjim – kamena i staklena mineralna vuna se ne tope, niti emituju toksični dim u slučaju požara.
Sve gore navedeno nam daje dovoljno argumenata da dobro razmislimo prilikom gradnje i renoviranja – da li ćemo koristiti zapaljive ili nezapaljive materijale, kako na fasadama, tako i u krovnim konstrukcijama.

7. Zvučna zaštita

Ako se o požarima još ponešto i govori, o buci kao ozbiljnom zagađivaču i problemu u urbanim sredinama – gotovo ništa.

Buka je problem koji muči sve, a njime se retko ko bavi. Ukoliko gradite ili renovirate svoj životni prostor, ovaj aspekt ne bi trebalo da zanemarite.

Kamena i staklena mineralna vuna su materijali vlaknaste strukture, što ih čini izvanrednim apsorberima buke, jer zvuk "zarobljavaju" između svojih vlakana i time pružaju zvučnu zaštitu u bučnim sredinama.

Sa mineralnim vunama u vašem domu, ni spoljna ni unutrašnja buka vam više neće biti problem.

I da – izolacija se uglavnom radi jednom u životu. Zato je radite kako treba!

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;