INFONET-468X60-BANNER

Hidroponski neboder koji će proizvoditi 270 tona hrane godišnje

27.08.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Hidroponski neboder (Foto: Carlo Ratti Associati)

Carlo Ratti Associati otkrio je planove o izgradnji 218 metara visokog nebodera u Kini na kome bi se uzgajali usevi pomoću hidroponike, kao i prostor za prodaju i konzumiranje proizvoda.

Kula Jian Mu zauzela bi poslednju raspoloživu parcelu u poslovnoj četvrti Šenžena, upotpunjavajući centralni horizont grada.

Hidroponski neboder

Hidroponski neboder (Foto: Carlo Ratti Associati)

Zgrada od 51 sprata posvećuje 10.000 kvadratnih metara uzgoju useva, stvarajući vertikalnu hidroponsku farmu.

Hidroponski uzgoj uključuje uzgoj biljaka koristeći mineralne hranljive materije na vodenoj bazi, za razliku od zemljišta. Ova metoda predstavlja rešenje za uštedu prostora u poljoprivredi i znači da se usevi mogu organizovati i uzgajati u vertikalnoj formaciji.

Hidroponski neboder (Foto: Carlo Ratti Associati)

Procenjuje se da će zgrada proizvoditi 270 tona hrane godišnje, za koju se kaže da će hraniti otprilike 40.000 ljudi. To bi stvorilo samoodrživi lanac snabdevanja hranom koji upravlja uzgojem, berbom, prodajom i potrošnjom u jednoj zgradi.

Planirano je da vertikalne farme proizvode niz povrća i useva, uključujući zelenilo za salatu, voće i začinsko bilje.Hidroponskim farmama i usevima upravljao bi „virtuelni agronom podržan od AI“ koji nadgleda dnevne operacije, uključujući navodnjavanje, uslove životne sredine i ishranu.

Ime kule potiče od mitskog drveta Jian Mu, za koje se u starom kineskom folkloru kaže da povezuje nebo i zemlju.Zgrada je projektovana tako da ima čeličnu konstrukciju, sa rešetkastim gredama koje povezuju betonske podne ploče sa jezgrom.

Veliki gradovi kao najveći potrošači hrane će kroz sistem verikalnih farmi uspeti da sami proizvode svoju hranu i tako postanu samoodrživi.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;