INFONET-468X60-BANNER

3D štampa kao rešenje za jeftiniju stanogradnju

22.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Pojavom novih tehnologija gradnje teži se ka tome da se skrati vreme potrebno za izgradnju, da se snize  troškovi, da se koriste ekološki podobni materijali koji ne štete okolini i sl. Tehnike 3D štampe osmišljene su sa tim ciljem i pokazalo se da imaju potencijala za stvaranje cenovno pristupačnijih stambenih objekata koji se uz to i brže grade u odnosu na tradicionalne objekte. Primeri dolaze iz celog sveta, a nedavno je predstavljen i projekat u Meksiku.

Budući izgled 3D štampane kuće

Budući izgled 3D štampane kuće (Foto: Habitat for Humanity)

Najnoviji predlog predstavila je organizacija Habitat for Humanity koja je osmislila kuću štampanu 3D tehnikom za koju se nadaju da će postati šablon po kome će se praviti stambene jedinice za one sa nižim primanjima. Prototip se trenutno gradi u Tempeu u Arizoni i očekuje se da će biti završen do septembra. Planirano je da se prostire na površini od 161m² i da se u okviru objekta nađu tri spavaće sobe, dva kupatila, dnevna soba i kuhinja, kao i prostor za garažu.

Udružene snage Habitat for Humanity i Peri na izgradnji 3D štampane kuće

Udružene snage Habitat for Humanity i Peri na izgradnji 3D štampane kuće (Foto: Habitat for Humanity)

Cilj je da se u budućnosti grade kuće ovom tehnikom uz niže troškove. Još uvek se ne zna koliki bi ti troškovi bili jer je za ovaj projekat većina materijala i opreme donirana, od ploča do osvetljenja. Ništa ovo ne čudi s obzirom da se to često dešava sa kućama Habitata. Međutim, prototip svakako ne može biti relevantan ni što se tiče vremena za izgradnju niti troškova jer je prvi objekat po kome bi trebali biti izgrađeni i drugi. Iz Habitata očekuju i pomoć kompanija iz branše koje bi pomogle da ona bude isplativija. 

Izgradnja 3D štampane kuće

Izgradnja 3D štampane kuće (Foto: Habitat for Humanity)

Proces izgradnje je isti kao kod ostalih i uključuje 3D štampač koji istiskuje cementnu smesu u slojevima, gradeći tako konstrukciju, nakon čega se ugrađuju vrata, prozori i sl. Objekat će biti spreman za postavljanje solarnih panela i dobijanje LEED standarda zelene gradnje i IBHS Fortified Home oznake za izdržljivost u ekstremnim vremenskim uslovima. Za stvaranje ovog prototipa korišćen je model štampača BOD 2, kao i za projekat u Nemačkoj. Na oba projekta učestvovala je firma za oplate i skele Peri.

Izgradnja 3D štampane kuće

Izgradnja 3D štampane kuće (Foto: Habitat for Humanity)

Iz kompanije Habitat for Humanity kažu da situacija u kojoj se nalazi Arizona jasno pokazuje potrebu za povoljnim rešenjima kada su stambene jedinice u pitanju. Ako se ovim projektom mogu isporučiti pristojni, pristupačni, energetski efikasniji domovi uz manje troškove, za manje vremena i s manje otpada, to bi bio pun pogodak i promenilo mnogo toga.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;