IZOLACIJA-468X60-BANNER

Štampa se prva kuća u Nemačkoj

06.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Primeri iz sveta dokazuju da je tehnika 3D štampe spremna za tržište stambene izgradnje. Za izgradnju prve 3D štampane kuće u Nemačkoj biće zadužena kompanija Peri, na globalnom nivou poznata po proizvodnji sistemskih oplata i skela. Dvospratna kuća od 160m² gradiće se u gradu Beckumu koji pripada saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija. Ova država je tehnici 3D štampe dala prioritet kada je u pitanju stanogradnja i shodno tome odobrila 200.000 evra za ovaj pionirski projekat. Projekat je takođe dobio saglasnost Technical University of Munich i Schießl Gehlen Sodeikat.

Prva 3D kuća u Nemačkoj

Prva 3D kuća u Nemačkoj (Foto: Mense-Korte)

Projekat je uradila firma Mense-Korte za klijenta Hous3Druck i tom prilikom izjavila da ovakav poduhvat ne bi mogao da se realizuje konvencionalnim metodama gradnje jer bi bili veliki troškovi. Objekat sadrži trostruke zidove sa šupljinama ispunjenim izolacionom masom. Za projekat je posebno napravljen cementni materijal za 3D štampu, nazvan “i.tech 3D”.

BOD2 štampač u akciji

BOD2 štampač u akciji (Foto: Peri)

Za štampu objekta Peri će koristi BOD2 štampač danskog proizvođača Cobod u kojem je Peri stekao manjinski udeo u vlasništvu pre dve godine. U pitanju je pokretni štampač gde glava štampača ima mogućnost da se kreće duž tri ose podržane okvirom. Štampačem upravljaju dve osobe. Štampaju se zidovi i ostavlja mesto za cevi i ostale dodatke, uz mogućnost da se instalacije ugrade dok traje sam proces štampe.

Štampanje kuće na lokaciji

Štampanje kuće na lokaciji (Foto: Peri)

Iz Perija kažu da je BOD2 najbrži 3D štampač na tržištu ako se gleda brzina štampe koja je pravolinijska i to po metru u sekundi. Može se odštampati kvadratni metar dvostrukog zida za pet minuta. Iz ove kompanije veruju da će 3D štampa zauzeti svoje mesto u oblasti stanogradnje u Nemačkoj. Tehnika 3D  štampe če svakako iz temelja promeniti način na koji se gradi i postupak stambene izgradnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;