Novo "srce" centra Toronta

16.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Centar Toronta očekuje novi projekat koji će ga dodatno oživeti i prilagoditi pešacima. U planu je uređenje površine koja se prostire na površini od oko 67ha od čega će urbani park zauzimati 43ha a na ostaloj površini biti smešteni stambeni, poslovni, maloprodajni, hotelski i ostali objekti. Ovim će se povezati manje aktivni kvartovi grada i gradsko područje sa obalnim delom. Nova celina koja će sadržati veliki javni park postaće vitalna i novo "srce" grada. Staze prekrivene dekingom protezaće se preko prostranog železničkog koridora koji vodi do stanice Union, zapadno od CN tornja.

ORCA - kule

ORCA - kule i park (Foto: Safdie Architects)

Projekat ORCA uradio je Safdie Architects. Pored spomenutih sadržaja, predlog obuhvata i "vitke" stambene kule koje bi trebalo da budu povezane uzvišenim mostovima. Ova arhitektonska kompanija je poznata po konceptima premošćavanja kula i stvaranja posebnih javnih sadržaja u okviru njih. Mostovima bi se povezale stambene kule nudeći sadržaje na više nivoa kako bi se podstakla interakcija između stanovnika i stvorio osećaj zajedništva. Njih bi krasili i vrtovi ali i delovi za rekreaciju i odmor.

ORCA - povezane kule

ORCA - povezane kule (Foto: Safdie Architects)

Park će zauzimati 65% površine lokacije i u skladu sa tim osmišljeno je da bude na više nivoa kako bi bio privlačniji i privukao veći broj ljudi različitih uzrasta. Obuhvataće otvorene travnjake, igrališta, staze za šetnju i biciklističke staze kojima se pristupa rampama, pokretne stepenice i liftovi isprepleteni duž celog parka.

ORCA - park

ORCA - park (Foto: Safdie Architects)

Širi projekat razvijen je u saradnji sa Arup Engineeringom i uključuje ukupno devet kula. Od toga je u planu da jedan bude poslovni objekat i osam stambenih zgrada sa približno 3.000 stambenih jedinica. Sve objekte će karakterisati otvorenost uz maksimiziranje sunčeve svetlosti i pogleda koji se protežu na okolno područje. Ukoliko projekat bude realizovan, sigurno je da će izmeniti gradski horizont.

ORCA - park

ORCA - park (Foto: Safdie Architects)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...