Novo "srce" centra Toronta

16.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Centar Toronta očekuje novi projekat koji će ga dodatno oživeti i prilagoditi pešacima. U planu je uređenje površine koja se prostire na površini od oko 67ha od čega će urbani park zauzimati 43ha a na ostaloj površini biti smešteni stambeni, poslovni, maloprodajni, hotelski i ostali objekti. Ovim će se povezati manje aktivni kvartovi grada i gradsko područje sa obalnim delom. Nova celina koja će sadržati veliki javni park postaće vitalna i novo "srce" grada. Staze prekrivene dekingom protezaće se preko prostranog železničkog koridora koji vodi do stanice Union, zapadno od CN tornja.

ORCA - kule

ORCA - kule i park (Foto: Safdie Architects)

Projekat ORCA uradio je Safdie Architects. Pored spomenutih sadržaja, predlog obuhvata i "vitke" stambene kule koje bi trebalo da budu povezane uzvišenim mostovima. Ova arhitektonska kompanija je poznata po konceptima premošćavanja kula i stvaranja posebnih javnih sadržaja u okviru njih. Mostovima bi se povezale stambene kule nudeći sadržaje na više nivoa kako bi se podstakla interakcija između stanovnika i stvorio osećaj zajedništva. Njih bi krasili i vrtovi ali i delovi za rekreaciju i odmor.

ORCA - povezane kule

ORCA - povezane kule (Foto: Safdie Architects)

Park će zauzimati 65% površine lokacije i u skladu sa tim osmišljeno je da bude na više nivoa kako bi bio privlačniji i privukao veći broj ljudi različitih uzrasta. Obuhvataće otvorene travnjake, igrališta, staze za šetnju i biciklističke staze kojima se pristupa rampama, pokretne stepenice i liftovi isprepleteni duž celog parka.

ORCA - park

ORCA - park (Foto: Safdie Architects)

Širi projekat razvijen je u saradnji sa Arup Engineeringom i uključuje ukupno devet kula. Od toga je u planu da jedan bude poslovni objekat i osam stambenih zgrada sa približno 3.000 stambenih jedinica. Sve objekte će karakterisati otvorenost uz maksimiziranje sunčeve svetlosti i pogleda koji se protežu na okolno područje. Ukoliko projekat bude realizovan, sigurno je da će izmeniti gradski horizont.

ORCA - park

ORCA - park (Foto: Safdie Architects)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...