PRIJAVA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Hiperlup u Italiji!?

10.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Novi vidovi transporta donose i nova uzbuđenja. Hiperlupovi su postali realnost i već su mnogi projekti najavljeni širom sveta. Osmišljeni su u cilju poboljšavanja veze i bržeg transporta sa jednog mesta na drugo. Ovakav održivi transportni sistem može se očekivati uskoro u UAE i Meksiku gde su prethodnih godina predstavljeni projekti. Da su mnoge zemlje zainteresovane za poduhvate ove vrste govori i najnovija vest koja dolazi iz Italije.

Hiperlup

Hiperlup (Foto: Hyperloop Transportation Technologies)

Transport putem cevi mogao bi da ubrza i olakša prevoz ljudi od Milana do aerodroma i skrati tako vreme putovanja sa 40 na samo 10 minuta. Ovde je velika frekvencija putnika pa bi se time rasteretile postojeće saobraćajnice. Ova lokacija je samo jeda u nizu gde Hyperloop Italia u saradnji sa ZHA (Zaha Hadid Architects) planira projekte za hiperlup transportnu infrastrukturu. Nije međutim precizirano da li će ZHA biti zadužena za projektovanje celokupne šire infrastrukture, ili će biti obuhvaćena i vozila, stanice i sl. jer je još uvek sve u ranoj fazi. Takođe se ne zna ni kada će se krenuti sa realizacijom.

Svakako je objavljeno da će hiperlup obuhvatati dve cevi niskog pritiska koje će pokretati magnetno lebdeće teretne i putničke kapsule duge 20m sa prečnikom od 2,7m. Kretaće se brzinama do 1.223km/h. Projekat je održiv i koristiće obnovljive izvore energije. Generisaće sunčevu energiju i uz pomoć tehnologije regenerativnog kočenja proizvodiće više energije nego što joj je potrebno. Pored toga, za izgradnju prateće infrastrukture i stanica koristiće se reciklirani materijali.

Kombinovanje transformativne arhitekture, inženjeringa i urbanog planiranja sa najefikasnijim i najodrživijim vidom trasnporta može doneti samo koristi i zajednici i okolini. Ovakvim transportnim sistemom će se značajno poboljšati dostupnost i povezanost između gradova. Uključivanjem inovacija u dizajnu, operativnim tehnologijama, ali i preko korišćenja ekološki prihvatljivih materijala omogući će se  izvođenje projekata koji su prostorno inventivni, konstruktivno efikasni i održivi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Živojin 06.10.2022.
Često prolazim ovom deonicom puta i zaista ...
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...

;