PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Zvezda na panorami Melburna

13.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Veoma visoka nova stambena kula u Melburnu jedinstvena je na panorami grada jer je izdvaja zvezda postavljena negde na dve trećine njene visine koja viri 6m iz glavne konstrukcije. Ovo obeležje zlatne boje inspirisano je zvezdom Komonvelta na australijskoj zastavi. "Australia 108" uzdiže se na 319 metara i karakteriše je staklena fasada. Zapanjujuća visina ipak nije ovaj neboder dovela na mesto najvišeg u ovom delu sveta i južnoj hemisferi po merilima CTBUH-a, međutim bez obzira na to zgrada je jedinstvena i očaravajućeg izgleda.

Kula Australia 108

"Australia 108" (Foto: Peter Bennetts)

Da je u pitanju projekat velikih razmera, govori i činjenica da je bilo potrebno dvanaest meseci samo za zemljane radove. Zabijeno je preko 200 stubova do 46m u zemlju kako bi se obezbedila stabilnost konstrukcije. Sudeći po izvođaču radova, građevinskoj firmi Multiplex, bila su angažovana ukupno 3.252 radnika.

Kula Australia 108

"Australia 108" (Foto: Peter Bennetts)

Fasada se sastoji od 14.854 staklenih ploča i po njoj se mogu primetiti bele "trakice" koje je osvetljavaju noću pa izgleda kao da je prošarana vijugavim linijama. Skulpturalni oblici, otvoreni danju, upadljivi su noću, a vodoravne trakice osvetljene. Podešeni su da formiraju šablone i prate "Starbust" koji se noću pojavljuje kao užarena zvezda. Zvezda zlatne boje koja je ugrađena i čini deo fasade sastoji se iz 24 montažne rešetke. Zadržana je i postojeća fasada u prizemlju koja ima istorisjku vrednost. Na deset spratova iznad nalazi se parking za automobile koji je prekriven palmama i drvećem. Zelenilo je zasađeno i sa spoljnje strane prizemnih spratova.

Kula Australia 108

"Australia 108" (Foto: Peter Bennetts)

Kula koja se proteže na 100 spratova uključuje lobi u prizmenom delu, parking prostor na spratovima iznad i  ukupno 1.105 stanova. Stambene jedinice se kreću od jednosobnih do prostranih apartmana na više nivoa i penthausa. Enterijer je opremljen nameštajem od pliša i korišćeni su luksuzni materijali za ostale elemente. U okviru objekta se nalaze i sadržaji poput dva "beskonačna" bazena, salona, prostora za sastanke, mesta za ručavanje, pozorišta, dve teretane i vertiklanog "nebeskog" vrta. Cena je prava sitnica, pa za one skromnije kvadrature treba izdvojiti od 470.000 AUD, dok veći apartman na 97. spratu košta preko 5,5 miliona AUD.

Kula Australia 108

"Australia 108" (Foto: Willem-Dirk du Toit)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;