INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

"Najluđe" arhitektonske ideje kada su neboderi u pitanju

11.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitektonski konkurs za najbolji neboder koji organizuje eVolo na godišnjem nivou podseća nas da projektanti i dizajneri nemaju granice kada su u pitanju nove zamisli i poduhvati. Ovo takmičenje održava se već 15 godina a organizovano je sa ciljem da promoviše projekte budućnosti i vizionarske ideje sa akcentom na tehnologiji, materijalima i estetici. Prvobitno je bilo usmereno na vertiklanu arhitekturu i njen odnos sa prirodnim i okruženjem koje je stvorio čovek. Ove godine je u konkurenciji bilo 492 projekta - proglašena su tri pobednika i dodeljeno je 20 počasnih priznanja.

Living Skyscraper - pobednički projekat eVolo 2021.

"Living Skyscraper" (Foto: eVolo)

Pobednički projekat za 2021. godinu dolazi iz Ukrajine. "Living Skyscraper" je osmislio tim u sledećem sastavu: Andrii Lesiuk, Mykhaylo Kohut, Sofiia Shkoliar, Kateryna Ivashchuk, Nazarii Duda, Mariia Shkolnyk, Oksana-Daryna Kytsiuk i Andrii Honcharenko. U pitanju je drveni neboder u formi drveta planiran za Njujork. Za ovaj "živi neboder" koristio bi genetski modifokovano listopadno drvo koje brzo raste i koje bi bilo zasađeno u posebno pripremljenom zemljištu. Uzgajalo bi se u cilju stvaranja zaista održivog stambenog i/ili poslovnog prostora u formi visokospratnica. Ovo bi predstavljalo novi momenat u evoluciji drvenih kula koje su sve popularnije u gradovima širom sveta.

Lluvioso - nabolji neboderi eVolo 2021.

"Lluvioso" (Foto: eVolo)

Drugo mesto pripalo je neboderu "Lluvioso" koji je zapravo toranj za prikupljanje vode visok 400m sa nadstrešnicom prečnika 600m. Iza projekta stoji tim iz Izraela: Amit Deutch, Roni Dominitz i Tamar Kerber. Planiran je za grad Meksiko Siti. Toranj bi sakupljao ogromne količine kišnice koju bi koristio i on sam ali i svi iz okoline kojima je potrebno. On bi takođe pomogao i u smanjenju štete od poplava kada naiđe sezona velikih padavina na tom području.

Hmong - nabolji neboderi eVolo 2021.

"Hmong" (Foto: eVolo)

Treće mesto zauzeo je neboder "Hmong" koji predviđa nov koncept stanovanja nadahnut kulturom i arhitekturom naroda Hmong, koji je kineska vlada zbog dotrajalosti njihovih tradicionalnih domova trebala preseliti na nove lokacije. Xiangshu Kong, Xiaoyong Zhang i Mingsong Sun projektovali su visoke kule u nizu nadahnute kućama ovog naroda nalik sojenicama. Kuće karakteriše izdignutost što je poslužilo kao osnova za stvaranje nove moderne zajednice. Vremenom bi se kule proširivale sa bočnih strana u zavisnosti od potrebe. ukoliko bi se doselio veći broj stanovnika. Ideja je da se "osećaju" kao kod kuće bez obzira na širenje naselja.

U nastavku pogledajte slike par zanimljivih projekata koji su dobili počasna priznanja.

The Sponge - nabolji neboderi eVolo 2021.

"The Sponge" - vodotornjevi za sakupljanje kišnice i snabdevanje vodom u Africi( Foto: eVolo)

Pyramids - nabolji neboderi eVolo 2021.

"Pyramids" - koncept po uzoru na drevne civilizacije (Foto: eVolo)

Ice-Making - nabolji neboderi eVolo 2021.

"Ice-Making" - neboder planiran za Arktik (Foto: eVolo)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;