Kompleks 100 odsto nulte energije

23.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

U planu je izgradnja prvog objekta mešovite namene u SAD-u koji će u potpunosti biti nulte energije. Ovaj ambiciozni projekat ima za cilj postizanje trostruke nulte energije, što znači da 100 odsto svojih potreba za energijom dobija iz obnovljivih izvora, da tretira i ponovo upotrebljava 100 odsto otpadne vode i reciklira ili kompostuje 100 odsto celokupnog otpada.

Seventy-Six kompleks nulte energije

"Seventy-Six" kompleks nulte energije (Foto: Garrison Architects)

Pobedničko rešenje uradila je firma Garrison Architects u saradnji sa South End Development i planirano je da se realizuje u South Endu u Olbaniju u državi Njujork. Ovaj projekat pokazuje da savesna izgradnja može biti kreativna, obnavljajuća, zdrava, integrisana i inspirativna. 

"Seventy-Six" je sedmospratnica mešovite koja se prostire na 7210 kvadratnih metara i u okviru koje se nalazi 69 stambenih jedinica i oko 11 odsto poslovnog prostora. Stanovi su u rasponu od studija, jednosobnih, dvosobnih i trosobnih pa sve do dupleksa i modularnih stanova koji se mogu prilagoditi zahtevima jer ih karakteriše fleksibilnost. Zgrada se može pohvaliti pristupačnim stambenim prostorom a uz to pruža zdravo i ekološki prihvatljivo okruženje svojim stanovnicima. Premašuje državne inicijative u održivosti i stvara nove mogućnosti za lokalnu zajednicu. Kompleks promoviše uravnoteženi ekosistem sa pozitivnim uticajem na buduće generacije, stvarajući dobrobit za svakog stanovnika, partnera i zaposlenog. 

Seventy-Six kompleks nulte energije

"Seventy-Six" kompleks nulte energije (Foto: Garrison Architects)

U cilju postizanja nulte energije, osmišljeno je da kompleks ima zajednički i skalabilan sistem za proizvodnju energije, koji uključuje upotrebu toplotne pumpe koja koristi energiju zemlje, solarno-termalni sistem, ventilaciju za povrat energije, fotonaponske panele i vetroturbine. Svi stanovi će biti opremljeni indukcionim pločama za kuvanje, mašinama za sušenje veša sa toplotnom pumpom i energetski efikasnim uređajima.

Pored ovoga biće postavljen i sistem za prečišćavanje vode u cilju smanjenja odvoda otpadnih voda i kišnice upotrebom tehnologija sakupljanja vode i filtriranja. Ova siva voda i otpad iz kanalizacije ponovo će se koristiti, kompostovati ili spaliti na licu mesta. Kompleks će karakterisati i urbana farma "Živa mašina" sa vertikalnim vrtovima i delovima za uzgajanje vodenih organizama – akvakultura. Ovde će biti korišćeni i prikazani međuzavisni biološki ciklusi. Čistiće se i održavati okolina, uključujući izgrađene močvare, kompostirati organski sastojci i ponovo upotrebljavati voda. 

Seventy-Six kompleks nulte energije

"Seventy-Six" kompleks nulte energije (Foto: Garrison Architects)

Kompleks će pozitivno uticati na okruženje, ali za sada nema više detalja jer je projekat u ranoj fazi razvoja. Ono što se zna je da je jedan od 13 kvalifikovanih za takmičenje "Buildings of Excellence".

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je