Ekološki beton sa "aktiviranom" glinom

22.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Briga o životnoj stredini i smanjenje zagađenja doprinele su stvaranju proizvoda koji manje štete i koji su podobniji za korišćenje kada je zdravlje u pitanju. Sastav mnogih građevinskih materijala shodno tome u poslednje vreme biva promenjen u cilju da budu ekološki prihvatljiviji. Za proizvodnju standardnog betona koristi se između ostalog i pesak koji je sve deficitarniji, najviše zbog porasta izgradnje betonskih konstrukcija i samim tim povećanja tražnje.

Istraživači iz Centra za napredne materijale na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru sa uzorcima ekološkog betona koji sadrži otpadnu glinu

Istraživači iz Centra za napredne materijale na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru sa uzorcima ekološkog betona koji sadrži otpadnu glinu (Foto: National University of Singapore)

Pesak se koristi kao agregat i kombinuje sa cementom i vodom dajući betonu čvrstoću. Međutim, Izveštaj UN-a za 2019. godinu otkrio je kako su sve veća urbanizacija i razvoj infrastrukture doveli do trostrukog povećanja potražnje za peskom tokom poslednje dve decenije. To je uslovilo da se troši više i brže nego što se odgovorno može proizvesti.

Istraživači su sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS) stvorili su novu formulu za čvršći beton koja izuzima pesak i ne samo da uklanja veliku količinu štetnih materijala, već koristi i recikliranu otpadnu glinu. Tim iz Singapura eksperimentisao je tako što je pesak u betonskoj smesi zamenio alternativnim, održivijim materijalom u formi otpadne gline dobijene sa mesta iskopavanja u okolini. Cilj je bio da se zameni što više finog peska u prahu, koji je skup, ima veliki ugljenični otisak i kancerogen je tokom dužeg izlaganja.

Kako bi proizveli ekološki prihvatljiviji beton, naučnici su prvo zagrejali glinu na 700°C što je aktiviralo njen potencijal vezivanja za beton. Otkriveno je da se ova "aktivirana" glina može koristiti za zamenu oko polovine peska u prahu koji se obično koristi u proizvodnji betona. Dobijeni beton je ne samo zeleniji, već je i trajniji, pa bi se mogao koristiti za smanjenje veličine elemenata konstrukcija. Takođe se promoviše i kružna ekonomija jer se otpadna glina pretvara u potencijalni resurs. Njena višestruka upotreba u betonu kao agregata ne samo da može smanjiti ugljenični otisak betona već i smanjiti troškove proizvodnje betona.

Gline niskog kvaliteta ima u izobilju u prirodi pa je ovaj resurs i više nego odličan izbor za nove vrste betona. Svakako, istraživači planiraju da ispitaju i druge otpadne materijale koji bi se mogli koristiti kao betonski agregati i tako lokalni morski pesak zamenio neki drugim.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...