IZOLACIJA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Celulozni otpad za jači i elastičniji cement

14.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Postrojenja i mlinovi za proizvodnju celuloze stvaraju velike količine otpada koji ima potencijal da bude pretvoren u nešto korisno. Mogućnosti variraju od stvaranja proizvoda na bazi pene pa sve do materijala poput cementa za dobijanje čvršćeg betona.

 Autorka studije dr Chinchu Cherian sa uzorkom cementa (Foto: University of British Columbia)

Najnovije istraživanje dolazi sa Univerziteta Britanske Kolumbije (UBC). Naučnici su iskoristili otpadni nus proizvod tzv. "leteći pepeo" koji se stvara u industriji proizvodnje celuloze. Samo u Severnoj Americi se godišnje generiše više od million tona spomenutog otpadnog materijala. U cilju da postane koristan a ne da završi na deponiji, istraživači su ovaj nus produkt iskoristili kao održivi vezivni materijal i dobijeno je punilo za cement, za koje se pokazalo da materijal čini jačim i otpornijim

Tokom eksperimenata otkriveno je da struktura ovog recikliranog pepela od drveta može posluži za stvaranje čvršćih veza između različitih materijala koji čine cement. Takođe, je moguće proizvesti ovaj održivi građevinski materijal na energetski efikasniji način u odnosu na standardni cement.

Porozna priroda ovog letećeg pepela koji se stvara u postrojenjima za proizvodnju celuloze deluje kao prolaz za "lepljenje" ostalih materijala u cementu koji omogućava celokupnoj strukturi da bude čvršća i elastičnija. Autorka studije dr Chinchu Cherian rekla je da su analizom otkriivene ekološke i društvene koristi jer je proizvodnja ovog novog materijala energetski efikasnija.

Međutim, pojavilo se pitanje vezano za upotrebu ovog proizvoda zbog postojanja sumnje da toksini koji se koriste u okviru početnih procesa u pogonima mogu iscuriti iz materijala i u okolinu. Tim potvrđuje da su veze unutar cementa toliko jake da malo ili nimalo hemikalija može iscuriti, i da je siguran za upotrebu.

Zaključak je da se ovim istraživanjem potvrđuje da upotreba recikliranog pepela koji nastaje tokom proizvodnje celuloze ima koristi za građevinsku industriju. Izgradnja održivih puteva i cenovno pristupačnijih zgrada mogu imati ogromne ekološke i ekonomske koristi. Cherian je dodala da pored indsutrije, korist ima i društvo jer se na ovaj način smanjuje količina otpada koji se odlaže na deponije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.ytong.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Živojin 06.10.2022.
Često prolazim ovom deonicom puta i zaista ...
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...

;