IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kuća ispunjena drvećem sa prirodnom klimatizacijom

25.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Ako već ne možemo živeti u prirodi, donesimo je u svoj dom. Ovim se vode mnogi današnji projekti stanogradnje koji uključuju zelene fasade, odnosno veliki broj drveća i biljaka. Urbane sredine imaju potrebu za povećanjem zelenila, a tome u prilog ide i nedavno završena kuća u Vijetnamu. Ova kuća pod nazivom "Bat Trang" obuhvata površinu od  720m² i dom je jedne sedmočlane porodice.

Kuća Bat Trang

Kuća "Bat Trang" (Foto: Hiroyuki Oki​)

Karakteriše je fasada od keramičke opeke koja pomaže u održavanju prijatne klime unutar nje ali i mnoštvo zelenila od čega dominira drveće. Kuća se nalazi u delu koje pripada glavnom gradu Hanoju a poznato je po grnčariji. Shodno tradiciji u selu i vlasnik kuće je specijalista za keramiku pa je otuda proistekla i inspiracija VTN Architects da spoljna fasada upravo ima ove elemente po kojima je poznat kraj.

Unutrašnjost kuće Bat Trang

Unutrašnjost kuće "Bat Trang" (Foto: Hiroyuki Oki​)

Sam izgled kuće je prilično upečatljiv jer je fasada "ispresecana" sa prazninama koje pomažu cirkulaciji vazduha kroz unutrašnjost. Veliki broj biljaka i drveća je zasađen unutar kuće, što takođe obezbeđuje prijatnost pa klima uređaj nije potreban. Na vrhu se nalazi zeleni krov. Preovladava minimalistički stil kada je dizajn eneterijera u pitanju.

Kuća Bat Trang

Kuća "Bat Trang" (Foto: Hiroyuki Oki​)

Ugrađeni su veliki stakleni paneli bez straha da će se kuća pregrejati, jer direktnu sunčevu svetlost filtriraju dva sloja - keramička fasada i fasada od zelenila. Šupljine u keramičkim zidovima omogućavaju unošenje tačno onoliko količine sunčeve energije koliko je potrebno, posebno leti. Zbog ovih "slojeva" klima uređaj bi bio suvišan. Kada je ušteda u energiji u pitanju, postavljeni su i solarni paneli, kao i sistem za prikupljanje kišnice. Kišnica se koristi za navodnjavanje zelenila.

Unutrašnjost kuće Bat Trang

Unutrašnjost kuće "Bat Trang" (Foto: Hiroyuki Oki​)

"Bat Trang" se prostire na pet spratova. U okviru prizemlja i prvog sprata smešten je izložbeni prostor za prikazivanje posuđa vlasnika. Na spratovima iznad snalaze se prostorije za dnevni boravak, kuhinja, terase, radna soba, trpezarije i spavaće sobe. Na jednoj od terasa nalazi se bazen.

Unutrašnjost kuće Bat Trang

Unutrašnjost kuće "Bat Trang" (Foto: Hiroyuki Oki​)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
CIGLANATODOROVIC-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;