INFONET-468X60-BANNER

Kuća ispunjena drvećem sa prirodnom klimatizacijom

25.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Ako već ne možemo živeti u prirodi, donesimo je u svoj dom. Ovim se vode mnogi današnji projekti stanogradnje koji uključuju zelene fasade, odnosno veliki broj drveća i biljaka. Urbane sredine imaju potrebu za povećanjem zelenila, a tome u prilog ide i nedavno završena kuća u Vijetnamu. Ova kuća pod nazivom "Bat Trang" obuhvata površinu od  720m² i dom je jedne sedmočlane porodice.

Kuća Bat Trang

Kuća "Bat Trang" (Foto: Hiroyuki Oki​)

Karakteriše je fasada od keramičke opeke koja pomaže u održavanju prijatne klime unutar nje ali i mnoštvo zelenila od čega dominira drveće. Kuća se nalazi u delu koje pripada glavnom gradu Hanoju a poznato je po grnčariji. Shodno tradiciji u selu i vlasnik kuće je specijalista za keramiku pa je otuda proistekla i inspiracija VTN Architects da spoljna fasada upravo ima ove elemente po kojima je poznat kraj.

Unutrašnjost kuće Bat Trang

Unutrašnjost kuće "Bat Trang" (Foto: Hiroyuki Oki​)

Sam izgled kuće je prilično upečatljiv jer je fasada "ispresecana" sa prazninama koje pomažu cirkulaciji vazduha kroz unutrašnjost. Veliki broj biljaka i drveća je zasađen unutar kuće, što takođe obezbeđuje prijatnost pa klima uređaj nije potreban. Na vrhu se nalazi zeleni krov. Preovladava minimalistički stil kada je dizajn eneterijera u pitanju.

Kuća Bat Trang

Kuća "Bat Trang" (Foto: Hiroyuki Oki​)

Ugrađeni su veliki stakleni paneli bez straha da će se kuća pregrejati, jer direktnu sunčevu svetlost filtriraju dva sloja - keramička fasada i fasada od zelenila. Šupljine u keramičkim zidovima omogućavaju unošenje tačno onoliko količine sunčeve energije koliko je potrebno, posebno leti. Zbog ovih "slojeva" klima uređaj bi bio suvišan. Kada je ušteda u energiji u pitanju, postavljeni su i solarni paneli, kao i sistem za prikupljanje kišnice. Kišnica se koristi za navodnjavanje zelenila.

Unutrašnjost kuće Bat Trang

Unutrašnjost kuće "Bat Trang" (Foto: Hiroyuki Oki​)

"Bat Trang" se prostire na pet spratova. U okviru prizemlja i prvog sprata smešten je izložbeni prostor za prikazivanje posuđa vlasnika. Na spratovima iznad snalaze se prostorije za dnevni boravak, kuhinja, terase, radna soba, trpezarije i spavaće sobe. Na jednoj od terasa nalazi se bazen.

Unutrašnjost kuće Bat Trang

Unutrašnjost kuće "Bat Trang" (Foto: Hiroyuki Oki​)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;