Kombinacijom gume i šuta do jačeg betona

02.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici koji rade na novim poboljšanim vrstama građevinskih materijala učnili su da beton dobijen kombinovanjem otpada u vidu guma i građevinskog šuta bude još čvršći i to za 35% u odnosu na prethodnu verziju. Pre otprilike pola godine osmišljena je metoda stvaranja betona od recikliranih gore spomenutih odbačenih materijala koji su zapravo otpad. Tada je pokazano da se ovaj novi materijal može koristiti za gradnju puteva i da je fleksibilan i jak.

Prilagođeni kalup koji se koristi za komprimovanje različitih sastojaka u kompaktnom obliku

Prilagođeni kalup koji se koristi za komprimovanje različitih sastojaka u kompaktnom obliku (Foto: RMIT)

Od otpada se stvara agregat za beton koji se dalje meša sa recikliranom gumom i naravno sa cementom, vodom, peskom i sl. kako bi ovaj građevinski materijal bio jači i otporniji. Međutim, naučnici su otišli korak dalje i napravili napredniju verziju ovog betona koji u sastavu ima recikliranu gumu i građevinski šut. U pitanju je Univerzitet RMIT a kao što je navedeno i isti dodaci. Ono što je novo i ključno za ovu verziju betona jeste prilagođeni kalup koji se koristio za sabijanje ovih sastojaka, zajedno sa cementom i vodom, do njihove minimalne zapremine, što je rezultiralo gotovim betonskim materijalom sa do 35 odsto većom čvrstoćom.

Poboljšavanjem svojstava recikliranog otpada bez upotrebe bilo kakvih dodatnih materijala dobijeno je praktično rešenje. Na istraživačima je sada da pronađu partnere koji će razviti i testirati gotove betonske predmete poput blokova, putnih barijera, zidnih ploča i panela. Zbog jednostavnosti, tehnologija se lako može primeniti u oblasti izgradnje montažnih betonskih konstrukcija jer zahteva vrlo malo promena u postojećim proizvodnim procesima, a to je jedan korak u završnoj fazi proizvodnje.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...