INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kula "slomljene" forme

26.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Završena je izgradnja stambene zgrade visoke 102,4m koja izgleda kao da je podeljena na dva dela, gornji i donji. Mesto razdvajanja čini otvoreni trospratni zajednički prostor sa kružnim stubovima koji pridržava gornji deo. U okviru ovog dela se nalazi bazen sa stepenicama koje vode do spoljašnjeg foajea odakle se može uživati u pogledu na grad. Kula sadrži 99 stanova i 5 komercijalnih jedinica. "Unique" je smeštena na severnom obodu gradskog parka La Carolina u Kitu, glavnom gradu Ekvadora.

Unique kula u Ekvadoru

"Unique" (Foto: Carlos Zapata)

Projekat za ovu neobičnu zgradu uradio je arhitekta Carlos Zapata zajedno sa lokalnom firmom Uribe Schwarzkop. On je rekao da je razmišljajući o zelenilu i obližnjem parku došao na ideju da takav otvoreni pristup svežem vazduhu "donese" i u zgradu. Fokus je bio na stvaranju otvorenog prostora, što se postiglo središnjim delom koji obezbeđuje boravak na svežem vazduhu sa pogledom, ali i zaštitu jer je pokriven gornjim delom.

Unique kula u Ekvadoru

"Unique" (Foto: Carlos Zapata)

Visina od preko 100 metara svrstala ju je među najviše objekte u gradu. Svojim izgledom i belom fasadom uklopila se u arhitekturu grada. Jedinstvenost forme ogleda se korz prednji deo koji karakterišu zakrivljena stakla i beli aluminijski paneli koji formiraju zidove koji se obavijaju oko zgrade. Staklena fasada pruža stanovnicima više dnevne svetlosti i naravno bolji pogled na okruženje.

Unique kula u Ekvadoru

"Unique" (Foto: Carlos Zapata)

"Unique" je prvi projekat stanogradnje ovog arhitekte u Ekvadoru. On je tom prilikom rekao da ga je posebno nadahnulo geografsko okruženje Kita, odnosno doline, planine i vulkani, ali sa druge strane i prometne gradske ulice i urbane zelene površine. Cilj je bio da se prihvati i bogato prirodno okruženje i dinamična zajednica.

Unique kula u Ekvadoru

"Unique" (Foto: Carlos Zapata)

Kula obuhvata površinu od 18.846 kvadratnih metara, gde su pored spomenutih jedinica smešteni i dodatni sadržaji u vidu bazena na krovu zgrade, teretane sa delom za spining i spa centra koji uključuje saunu, parno kupatilo i sobu za masažu. Tu su i otvoreni deo za roštiljanje, prostor za igrice, dečiji kutak i bioskop.

Unique kula u Ekvadoru

"Unique" (Foto: Carlos Zapata)

Kompanija Uribe Schwarzkopf bila je zadužena za dizajn enterijera. U unutrašnjosti preovlađuju pastelne tople boje šume i zelene nijanse. Predvorje karakterišu pod od belog mermera i recepcija sa zlatnim tonovima i drvenim zidom. Ovde se nalaze i dela umetnika iz Kita. Iz ove kompanije nisu krili oduševljenje zbog saradnje sa Carslosom Zapatom jer je kako su rekli njegov jedinstveni pristup projektovanju dodao još jedan prekrasan orijentir glavnom gradu Ekvadora. 

"Unique" je ekološki prihvatljiv objekat koji štedi električnu energiju i pitku vodu, ima ugrađene sisteme za prikupljanje i ponovnu upotrebu kišnice, sisteme za prečišćavanje vode i sisteme za navodnjavanje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;