IZOLACIJA-468X60-BANNER

Futuristički vertikalni park

13.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Asocijacija na park je uglavnom da je on linijski, vertiklano postavljen i u okviru njega se nalazi zelenilo i urbani mobilijar. Međutim, novi projekat za park u Kaliforniji podseća na mnogo toga ali na standardni park svakako ne. Vertiklani park kružne forme nalik prstenu nešto je nesvakidašnje. On će kada bude bio izgrađen postati novo obeležje San Hozea.

Futuristički vertikalni park

Futuristički vertikalni park (Foto: CROX)

Inspiracija za oblik leži u jedinstvu i kontinuitetu. Projekat je uradila firma CROX koja ističe da  je cilj ponovno povezivanje ljudi i prirode i to putem ove ogromne petlje. Ona simbolizuje novi početak i uspostavlja novi imidž grada. Petlja naglašava povezanost kombinujući elemente parkovnog prostora, skulptura i arhitekture, pa zapravo deluje kao ogromno umetničko delo

Futuristički vertikalni park

Futuristički vertikalni park (Foto: CROX)

Projekat je zasnovan na ideji jedinstva u svetu, ekologije i globalnih integracija, a u vezi sa budućnošću urbanih parkova i korištenja zemljišta u urbanim sredinama. Ideja je da ovaj prostor u vidu javnog parka bude dostupan široj zajednici kao prostor za okupljanja sa koga će se posmatrati okolina i uživati u prirodi i zelenilu. 

Futuristički vertikalni park

Futuristički vertikalni park (Foto: CROX)

Sa pogledom usmerenim ka budućnosti i vizijom da se stvori mesto koje će "osvežiti" grad, osmišljen je projekat za park. Njime će biti predstavljena obnova grada, prevazilaženje regionalnih ograničenja i postaće simbol globalnog poverenja. Zelenilo, površine sa vodom u vidu jezerca, stenovite površine, pustinje i ravnice, sve je obuhvaćeno. Projekat uključuje i kombinuje aspekte javnih i komunalnih prostora poput sportskih terena, pozorišta, biblioteka, restorana, info centara, izložbenih dvorana i slično.

Futuristički vertikalni park

Futuristički vertikalni park (Foto: CROX)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;