INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Futuristički vertikalni park

13.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Asocijacija na park je uglavnom da je on linijski, vertiklano postavljen i u okviru njega se nalazi zelenilo i urbani mobilijar. Međutim, novi projekat za park u Kaliforniji podseća na mnogo toga ali na standardni park svakako ne. Vertiklani park kružne forme nalik prstenu nešto je nesvakidašnje. On će kada bude bio izgrađen postati novo obeležje San Hozea.

Futuristički vertikalni park

Futuristički vertikalni park (Foto: CROX)

Inspiracija za oblik leži u jedinstvu i kontinuitetu. Projekat je uradila firma CROX koja ističe da  je cilj ponovno povezivanje ljudi i prirode i to putem ove ogromne petlje. Ona simbolizuje novi početak i uspostavlja novi imidž grada. Petlja naglašava povezanost kombinujući elemente parkovnog prostora, skulptura i arhitekture, pa zapravo deluje kao ogromno umetničko delo

Futuristički vertikalni park

Futuristički vertikalni park (Foto: CROX)

Projekat je zasnovan na ideji jedinstva u svetu, ekologije i globalnih integracija, a u vezi sa budućnošću urbanih parkova i korištenja zemljišta u urbanim sredinama. Ideja je da ovaj prostor u vidu javnog parka bude dostupan široj zajednici kao prostor za okupljanja sa koga će se posmatrati okolina i uživati u prirodi i zelenilu. 

Futuristički vertikalni park

Futuristički vertikalni park (Foto: CROX)

Sa pogledom usmerenim ka budućnosti i vizijom da se stvori mesto koje će "osvežiti" grad, osmišljen je projekat za park. Njime će biti predstavljena obnova grada, prevazilaženje regionalnih ograničenja i postaće simbol globalnog poverenja. Zelenilo, površine sa vodom u vidu jezerca, stenovite površine, pustinje i ravnice, sve je obuhvaćeno. Projekat uključuje i kombinuje aspekte javnih i komunalnih prostora poput sportskih terena, pozorišta, biblioteka, restorana, info centara, izložbenih dvorana i slično.

Futuristički vertikalni park

Futuristički vertikalni park (Foto: CROX)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;