IZOLACIJA-468X60-BANNER

Studentski centar sa kaskadnim krovom od solarnih panela

06.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Pobednik konkursa za najbolji projekat studentskog centra Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoru u državi Merilend je "The Village". Projekat kompanije BIG obuhvata prostor od 14.000m² koji je zamišljen kao velika dnevna soba. Nalaziće se u blizini postojećeg otvorenog prostora u kampusu i centar je projektovan tako da poboljša pristup između šireg kampusa i susedne zajednice Charles Villagea. Ovaj održivi studentski centar karakterisaće drvena konstrukcija i krov pokriven solarnim panelima.

The Village - održivi studentski centar

The Village - održivi studentski centar (Foto: BIG)

"The Village" će uključivati prostore za opuštanje i druženje, kao i prostore za kreativne i scenske umetnosti, studentske potrebe, foajee, digitalni medijski centar, prostor za kulturna dešavanja i trpezariju u holu koja će biti povezana sa novim trgom. Objekat je zamišljen kao centralna dnevna soba okružena prostorima prilagođenim potrebama zajednice Hopkins, jer je odavno prepoznato kao okupljalište svih građana.

The Village - održivi studentski centar

The Village - održivi studentski centar

Pošto će se zgrada nalaziti na kosoj površini, stepenica će biti svuda, i unutar prostora i okolo objekta. Zbog kaskadnosti lokacije, i sam krov objekta če biti u različitim nivoima. Direktan ulazak će biti omogućen sa sva četiri nivoa zgrade, dok će istovremeno otvorenost održavati prijateljsku atmosferu. Posetioce i studente će dočekati otvorena fasada zgrade sa oblastima za obedovanje, uživanje i druženje, odakle će se moći direktno prostupiti sunčanim zelenim površinama na trgu.

The Village - održivi studentski centar

The Village - održivi studentski centar

U planu je da "The Village" bude pretežno izgrađen od drveta sa velikim zastekljenim površinama odakle će dopirati prirodna svetlost što će smanjiti potrebu za veštačkim osvetljenjem. Na krovu će se nalaziti solarni paneli, tako da će i dodatno biti smanjeni troškovi za električnom energijom. Još uvek se ne zna kapacitet solarnih panela, ali se na slikama vidi da će oni pokrivati veliki stepenasti krov zgrade, što dovodi do pretpostavke da će oni zadovoljiti značajan deo svojih potreba za električnom energijom. 

Gradnja je planirana za početak 2022. godine, dok se završetak očekuje krajem 2024. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...