INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Pogledajte neboder na najskupljoj lokaciji na svetu

01.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Najskuplja lokacija na svetu za gradnju se po navodima medija nalazi u ulici Murray Road u Hong Kongu i upravo na tom mestu planirano je da nikne neboder. U pitanju je vijugavi stakleni oblakoder od 36 spratova u formi pupoljka cveta bauhinije, koji treba da zameni višespratno parkiralište. Projekat je uradio studio ZHA.

2 Murray Road

"2 Murray Road" (Foto: ZHA)

Ovu zgradu karakterisaće staklena fasada izrađena od niza zakrivljenih segmenata koji se izdižu u dva dela otvorenih balkona ispunjenih drvećem. Neposredno ispod višeg balkona, koji se nalazi negde na oko dve trećine visine nebodera, nalaziće se nebeski vrt u okviru kojeg će biti i staza za trčanje. Na vrhu nebodera će biti zatvorena banket sala sa pogledom na grad.

2 Murray Road

"2 Murray Road" (Foto: ZHA)

Neboder će biti u formi pupoljka bauhinije, cveta koji se nalazi na zastavi Hong Konga. Inače, ovaj cvet je poznat kao hongkonško drvo orhideje i prvi put je uzgajano u gradskim botaničkim vrtovima iznad lokaliteta Murray Road.

Glavna konstrukcija nebodera biće uzdignuta iznad tla, dok će prostor ispod zgrade biti povezan sa gradskom mrežom pešačkih staza, i to preko niza dvorišta i vrtova. Ovi otvoreni prostori ulivaju se u zajedničke prostorije u unutrašnjosti, a zakrivljene staklene fasade poboljšavaju ovu povezanost između unutrašnjosti zgrade i okolnih vrtova i grada šire.

2 Murray Road

"2 Murray Road" (Foto: ZHA)

Neboder, čelične konstrukcije visoke zatezne čvrstoće, projektovan je da postigne LEED Platinum sertifikat održivosti i najviši rang 3-Star u Programu za ocenjivanje zelene gradnje u Kini. Objekat će biti obložen četvoroslojnim dvostruko laminiranim i dvostruko zakrivljenim izolacionim staklenim panelima, dok će se svi podovi prirodno provetravati.

Kada se bude realizovao ovaj projekat "2 Murray Road" postaće drugi projekat Zaha Hadid Architects u gradu, pored 78 metara visokog nebodera "Jockey Club Innovation Tower".

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;