INFONET-468X60-BANNER

Razbijena tipologija nebodera sa novim Zahinim projektom u Hong Kongu

21.05.2014. | WAN

Niz sjajnih slika je nedavno objavljeno od strane biroa Zahe Hadid koje prikazuju njeno poslednje arhitektonsko delo - neboder Jockey Club Innovation Tower (JCIT) u Hong Kongu. Fotografije, snimljene od strane cenjenog arhitektonskog fotografa Ivana Bana (Iwan Baan), dokumentuju oživljavanje nove forme sa prvim studentima koji započinju svoja predavanja u ovoj zgradi.

Objekat JCIT okuplja pod jednim krovom Fakultet dizajna Politehničkog univerziteta u Hong Kongu i Institut Jockey Club Design za socijalne inovacije u jedinstveni prostor površine 15.000 metara kvadratnih koji se prostire na 15 spratova - podstičući unapređenje saradnje i razmenu ideja između učenika i nastavnika iz različitih disciplina.

Projekat arhitektonskog biroa Zahe Hadid rastvara tipičnu tipologiju baze tornja i njegovog tela u više fluidnu kompoziciju mešanjem ovih elemenata zajedno kroz integraciju internih i eksternih dvorišta. Ovi mali društveni prostori podržavaju veći niz izložbenih foruma, studija, pozorišta i zvaničnih rekreativnih prostora.

Ispostava kompanije Arup u Hong Kongu je bila zadužena za inženjering na projektu. Saopštenje koje je Arup izdalo glasi: „Fasada je jedan od ključnih elemenata ovog objekta. Nedeljni sastanci su često bili fokusirani na verifikaciji informacija o projektu datih od strane arhitekata preko BIM programa, kao i na osnovu premera konstruktivnih elemenata i fasadnih struktura na licu mesta.“

Inženjerske zanimljivosti zgrade JCIT uključuju kulu koja se nadnosi nad pešačkom stazom i terasastu elevaciju na severnom delu objekta, sa ograničenom bazom za temeljenje. Kompanija Arup je projektovala zgradu tako da koristi tri glavna jezgra kao noseće elemente i ivični sistem ramova od greda i stubova koji primaju bočna opterećenja.

Stubovi oblika slova V pod uglom su korišćeni u nekim oblastima kako bi se nosili sa opterećenjima izazvanim nakriveljnom formom. Diskretne grede za prenos opterećenja su korišćene na trećem spratu kako bi se niža dva nivoa oslobodila što je više moguće od konstruktivnih elemenata.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;