IZOLACIJA-468X60-BANNER

Beton bez cementa za dugovečniji kanalizacioni sistem

29.09.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Beton koji se korsti za kanalizacioni sistem u svom sastavu ima cement koji pomaže pri ispiranju otpada, ali pored toga on ima i svojih nedostataka. Shodno tome razvijeno je novo rešenje koje su naučnici nazvali "nultocementni beton". Za svoje otkriće naučnici sa RMIT iz Australije kažu da bolje "izlazi na kraj" sa korozivnom prirodom sredina u kojima se nalazi, dok istovremeno pomaže u izbegavanju nakupljanja problematične masnoće.

Beton bez cementa za dugovečniji kanalizacioni sistem

Nultocementni beton - slika levo i Portland cement - slika desno (Foto: RMIT)

Za izradu betonskih kanalizacionih sistema je uobičajeno da se koristi portlandski cement, koji je ranjiv na koroziju koja se javlja u ovakvom okruženju. Ostaci kreča mogu iscuriti iz betona i doprineti stvaranju masnih naslaga od ulja, masti i nerazgradivih materija koje mogu da narastu do nekoliko tona i začepe cevi. Problem sa začepljenjem i trajnošću kanalizacionih cevi je prisutan svuda u svetu i predugo traje. 

Po rečima Rajeeva Roychanda koji je vodio ovo istraživanje, saznaje se da je do sada postojala velika praznina u istraživanju u razvoju ekološkog materijala za zaštitu kanalizacije od korozije i masnih naslaga. Međutim, stvoren je beton koji je štiti, a uz to je čvrst i ekološki.

Ovaj beton napravljen je bez cementa uglavnom korišćenjem nusproizvoda prerađivačke industrije, kombinovanjem nano-silicijum dioksida sa letećim pepelom, šljakom i hidratisanim krečom. Tokom testiranja, tim je otkrio da je ovaj novi beton premašio standarde čvrstoće potrebne za kanalizacione cevi, a takođe i da je mešavina pokazala značajno poboljšanje po pitanju dugovečnosti.

Novi beton bez cementa ili "nultocementni beton" postiže višestruke prednosti, kao što su ekološka prihvatljivost, zatim smanjenje korozije za 96 odsto i potpuno uklanjanje ostataka kreča koji je ključan u stvaranju masnih naslaga. Roychand je dodao da bi daljim razvojem ovaj "nultocementni beton" mogao biti potpuno otporan na koroziju koju izazivaj kiseline. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER
ACO1-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...