Nadrealna knjižara koja se poigrava sa prostorom

03.09.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Nedavno je završen projekat izgradnje knjižare "Zhongshuge" u kineskom gradu Ningbo. Iza poduhvata stoji kompanija X Living. Ono što karakteriše ovu knjižaru jeste igra svetlosti, stakla i boja koji kombinovanjem daju naizgled beskonačne police sa tihim uglovima za čitanje i velikim brojem mesta gde se može skloniti i uživati u knjizi i tišini.

Knjižara

Knjižara "Zhongshuge" (Foto: X Living)

Prostire se na površini od 1.230m² na dva sprata. U enterijeru preovlađuju crna i boja oraha. Svetlost dopire iz lampi i "suptilnih" svetiljki postavljenih u okviru polica kako bi se stvorila "topla i elegantna” unutrašnjost. Prisutno je puno stakla, ogledalo plafona i reflektirajućih površina kako bi se prostor učinio mnogo većim nego što je zapravo.

Knjižara

Knjižara "Zhongshuge" - kafić (Foto: X Living)

Prisutnost tamnih tonova je svuda izuzev dečije biblioteke koja je svetle boje i nepravilnih oblika, da bi se stvorilo razigrano okruženje za mlade. U okviru nje se nalazi sto za čitanje i police u formi muzičkih instrumenata. U okviru knjižare se nalaze i kafić, kulturni i kreativni deo kao i brojne police sa knjigama raspoređene pod pravim uglovima koje nude doživljaj čitanja u tišini i gledanja knjiga. Kafić je osvetljeniji i ima više ogledala na plafonu.

Knjižara

Knjižara "Zhongshuge" - dečiji kutak (Foto: X Living)

Knjižara

Knjižara "Zhongshuge"  (Foto: X Living)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece