INFONET-468X60-BANNER

Asfalt menja zelenilom - holandski grad u borbi sa klimatskih promenama

05.08.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Klimatske promene izazvane ekstremnim temperaturnim razlikama u svetu dovode do pojave toplotnih talasa, suša i poplava pa je shodno tome grad Arnhem u Holandiji napravio desetogodišnji plan preuređenja, kako bi se izborio sa ovim problemima. Ovaj grad je u vrhu kada se govori o mestima koja se adaptiraju klimi. Postavio je cilj da se smanji količina asfalta, odnosno tamni deo materijala koji se koristi za puteve i trotoare koji apsorbuju toplotu i povećavaju oticanje vode, i to za 10 odsto do 2030. godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Odabrane saobraćajnice će zameniti trava, nakon čega će biti posađeno drveće koje će obezbediti hladovinu za ostale puteve. Zamena asfalta sa zelenilom pomoći će i u borbi protiv poplava. Arnhem je grad koji se nalazi na 13m nadmorske visine pa često ima problem sa poplavama, ali takođe i sušnim periodima kada su na udaru parkovi i zelene površine. Shodno tome jedan od ciljeva je da se 90 odsto kišnice preusmeri iz kanalizacionog sistema.

Pozvani su svi koji imaju ideju vezanu za to kako učiniti grad otpornijim na toplotne talase, poplave i suše da se prijave za subvenciju putem inicijative “Initiatives Climate Adaptation“. Gradsko veće će se udruženo sa institucijama koje vode računa o vodnim sistemima, lokalnim korporacijama i školama fokusirati na strategije prilagođavanja klimatskim promenama. Udruživanjem snaga obezbediće se da Arnhem bude što bolje pripremljen u budućnosti u borbi protiv sve ekstremnijih vremenskih prilika.

Grad Arnhem je 2019. godine pokrenuo "simulacije pljuskova" na test-ulici prekrivenoj različitim materijalima. Ovde su stanovnici mogli da pogledaju kako se ulice “nose” sa problemom obilih kiša u zavisnosti od popločavanja i da izaberu onu vrstu koju žele za svoju ulicu.

Gradovi širom sveta prilagođavaju se promenama koje uslovljava klima i osmišljajau načine kako da se izbore na najbolji mogući način i dugoročno zaštite od prirodnih nepogoda. Pored navedenog primera u Holandiji, primera ima i u SAD-u. U San Francisku je podignuta istorijska građevina tri metra od zemlje kako bi se spasila od porasta nivoa mora, dok su u Nju Orleansu kaluđerice donirale svoj samostan koji će biti pretvoren u močvarno područje u cilju sprečavanja poplava.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;