INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Zašto je BIM tehnologija toliko profitabilna?

20.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

hiCAD se bavi BIM tehnologijom na ovim prostorima već više od 27 godina. Osnovan je 1996. godine. Vizija firme je da bude vodeći provajder informacione tehnologije za arhitektonsku delatnost i građevinsku industriju.

Brže projektovanje uz BIM

Brže projektovanje uz BIM (Foto: hiCAD)

BIM ubrzava skoro sve procese u projektovanju i izgradnji objekata. Boljom organizacijom, automatizacijom i komunikacijom koje BIM donosi u fazi projektovanja, projekti se izrađuju brže i kvalitetnije.

Kvalitetnija BIM dokumentacija i komunikacija u fazi izvođenja omogućava bolju koordinaciju, eliminaciju neplaniranih radova i samim tim bolju procenu toka realizacije, kao i skraćenje vremena izvođenja.

Velika količina podataka koja je pohranjena u BIM modelu je važan resurs za odžavanje objekata. Upravljanje prostorima i tekućim ili havarijskim održavanjem objekata se vrši sve vreme dok se objekat ne sruši i to kroz više decenija. Uštede u vremenu i novcu u ovoj fazi životnog ciklusa zgrade čine najznačajniji deo ukupnih ušteda.

Znanje je profit kada se konkretizuje u oblik proizvoda i usluge koji rešava određeni problem. Investitori imaju problem male zarade u odnosu na veliki rizik. Kompanije imaju problem pojave opstanka na tržištu. Rešenje oba problema su BIM stručnjaci.

Kvalitetna komunikacija omogućava bolju koordinaciju

Kvalitetna komunikacija omogućava bolju koordinaciju (Foto: hiCAD)

Ko su BIM menažeri?

BIM menadžeri (eng. BIM Manager) su nova profesija na tržištu koja se razvila s potrebama BIM projekta, naročito u smislu očuvanja i povećanja efikasnosti komunikacije i kolaboracije između saradnika na projektu. BIM Menadžeri imaju važnu ulogu u radu s građevinskim projektima – od procene troškova i vremena potrebnog za implementaciju BIM-a, prepoznavanja potreba za korišćenjem specifičnih BIM softvera, pa do ostvarivanja zadovoljstva klijenata. Na praktičnom nivou, BIM menadžeri su čuvari odgovorni za inovacije koje će se desiti unutar njihove organizacije i u saradnji s drugim projektnim timovima.

BIMcloud

Uz BIMcloud korisnici dobijaju bezbednu saradnju u realnom vremenu između članova projektnog tima, bez obzira na veličinu dizajnerskog projekta, lokaciju kancelarija ili brzinu internet veze. Konfiguracije privatnog i javnog oblaka na standardnom hardveru i softveru omogućavaju čak i manjim kancelarijama da iskoriste brz, efikasan i siguran pristup zajedničkim projektima u realnom vremenu.

Čvrsta platforma za multidisciplinarnu saradnju u projektovanju čini BIMcloud alatom na koji arhitekte i inženjeri mogu da računaju.

Archicad

Archicad - vaša najbolja opcija (Foto: hiCAD)

Zašto Archicad?

Archicad-ovi moćni ugrađeni alati i interfejs prilagođen korisniku čine ga intuitivnijim i najefikasnijim BIM softverom na tržištu. Uz gotovu projektnu dokumentaciju, publikovanje jednim klikom, foto-realistično prikazivanje i najbolju analizu u klasi, Archicad omogućava arhitektama da se fokusiraju na ono što najbolje rade: projektuju sjajne zgrade.

Archicad-ova nova integrisana mogućnost- Design Options, prisutna u najnovijoj verziji, Archicad 27, izgrađena na glatkom procesu projektovanja od samog početka do izvođenja projekta, ovlašćuje arhitekte i multidisciplinarne timove da efikasnije procenjuju i predlažu opcije projekta klijentima, omogućavajući im da pronađu najbolje alternative u projektu u znatno kraćem vremenu.

Poboljšana konzistentnost i novi alati za produktivnost, kao što su Distance Guides, omogućavaju aktivno pozicioniranje elemenata zgrade upotrebom numeričkog i grafičkog unosa dimenzija.

Distance Guides/vođice razdaljine

Distance Guides/vođice razdaljine (Foto: hiCAD)

Bilo da kreirate sopstvene parametarske objekte ili razvijate komercijalne biblioteke objekata, svideće vam se novi GDL Editor. Poboljšana navigacija zahvaljujući isticanju sintakse, prečicama za uređivanje komandi, kao i opciji tamnog režima za smanjenje naprezanja očiju, još jedan su u nizu poboljšanja nove verzije Archicad-a 27.

Sarađujte sa projektantskim biroima koji koriste OPEN BIM da biste implementirali fleksibilne, intuitivne, vodeće multidisciplinarne procese projektovanja instalacija i građevinskih konstrukcija.

Archicad 27 je opremljen IFC4 sertifikatom za uvoz i izvoz fajlova koji je izdala međunarodna buildingSMART organizacija. Ovo obezbeđuje doslednost i efikasnost u razmeni podataka između disciplina i drugih rešenja.

IFC4, uvoz/izvoz fajlova

IFC4, uvoz/izvoz fajlova (Foto: hiCAD)

Razmena strukturnih analitičkih modela ne može biti lakša! Koristite otvoreni Structural Analitical File (SAF) format da izvezete analitički model arhitektonskog projekta u Archicad 27 i pošaljete ga direktno građevinskim inženjerima koji rade proračune u softverima kao što su SCIA, RISA ili TOWER.

Korisnici Archicad-a će ubrzati svoje procese projektovanja modelovanjem, dokumentovanjem i vizuelizacijom opcija i kombinacija dizajna brže i lakše nego ikad.

Uz pomoć izvorne AR i VR veze olakšana je razmena sa industrijski standardnim FBX datotekama.

Archicad prikazi se takođe mogu iskusiti kroz virtuelnu stvarnost koju je omogućio Enscape. Direktna veza Archicad-Enscape može da ponudi lakši način za navigaciju kroz model i pruži impresivno 3D iskustvo samog projekta za bolju saradnju i prezentaciju klijentima.

Koja je vaša najbolja opcija?

Web: www.hicad.biz

Facebook: https://www.facebook.com/BIM.hiCAD/  i https://www.facebook.com/BIMarchicadOBUKA/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/hicad

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;