INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pogledajte novi izgled "Muzeja transporta" u Mađarskoj

13.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Jedan od najstarijih muzeja transporta u Evropi dobiće novi izgled, ali će biti i premešten na novu lokaciju. Nakon kratkog zastoja, zbog pandemije virusa, odlučeno je da se nastavi sa projektovanjem "Muzeja transporta" u Budimpešti. Pripremni radovi su u toku i očekuje se početak realizacije projekta odnosno gradnje. 

"Muzej transporta" u Mađarskoj (foto: Diller Scofidio + Renfro)

Nova lokacija će biti na mestu nekadašnje ranžirne stanice. U središtu organizacionog pristupa je koncept kopnenog prevoza, pa sam projekat karakteriše iskopavanje, podizanje i sečenje zemlje kako bi se stvorilo neosvakidašnje okruženje. 

"Muzej transporta" u Mađarskoj (foto: Diller Scofidio + Renfro)

Projekat je delo firme Diller Scofidio + Renfro, koja će u saradnji sa mađarskim partnerom Teampannonom raditi na oživljavanju ove lokacije i stvaranju novog "Muzeja transporta". Charles Renfro, partner u DS + R rekao je da ovaj projekat ima za cilj očuvanje istorijski vredne železničke zaostavštine i istovremeno njeno oživljavanje i predstavljanje zajednici

"Muzej transporta" u Mađarskoj (foto: Diller Scofidio + Renfro)

Lokacija je sama po sebi značajna jer je ostavila veliki trag na ovaj vid saobraćaja, pa shodno tome projekat treba da oživi duh prošlih vremena i prikaže lepotu ovog istorijskog mesta sa savremenim arhitektonskim konceptima. Ovaj jedinstveni lokalitet sa impresivnim industrijskim spomenicima predstavlja priliku da se napravi nešto unikatno kako za zajednicu tako i za grad. 

"Muzej transporta" u Mađarskoj (foto: Diller Scofidio + Renfro)

Muzej transporta se nalazio u Varosligetu, dok Vlada Mađarske nije odlučila da muzej preseli na područje od sedam hektara koje se nalazi u Kőbányi, bivšoj industrijskoj zoni u Budimpešti. 

"Muzej transporta" u Mađarskoj (foto: Diller Scofidio + Renfro)

Projekat će uključivati galerije na otvorenom, prostor za piknik, zelenilo, kafić, dečije igralište i otvorene prostore za društvene i aktivnosti Törekvés kulturnog centra. Postavka iz muzeja - lokomotive i vagoni biće izloženi u nizu vitrina u zapadnom delu galerije. Granica između muzeja i javnih prostora skoro da neće postojati jer ćete imati utisak kao da ste sve vreme u muzeju, čemu će doprineti staklena fasada. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;